ANALIZĂ B1.RO // Ramona Mănescu împlineşte în curând două luni din momentul preluării portofoliului extrem de important de ministru al Afacerilor Externe. Propusă în această funcţie pentru a rezolva problema de credibilitate pe care Teodor Meleşcanu o lăsase moștenire prin modul dezastruos în care au decurs alegerile din 26 mai în diaspora, Ramona Mănescu a făcut tot posibilul să fugă de atenţia publică, ieşind punctual, doar pentru anumite oportunităţi de imagine. În rest, nicio întâlnire cu adevărat importantă, niciun proiect nou, nici o temă de negociere care să repună România pe harta de interes a principalilor actori externi.
L-a trădat pe Tăriceanu pentru a rămâne în Guvern
De altfel, singurul moment în care Ramona Mănescu s-a făcut remarcată a avut loc în momentul în care Călin Popescu Tăriceanu a decis să rupă coaliţia de guvernare şi să scoată ALDE de la guvernare. Atunci, Ramona Mănescu a ales să îşi trădeze şeful de partid şi să rămână în Guvern, motivând această decizie prin faptul că are proiecte importante de continuat.
Trebuie subliniat, în acest context, că Ramona Mănescu ar fi rămas fără nicio funcţie dacă ar fi demisionat alături de ceilalţi miniştri ai ALDE, nefiind nici măcar parlamentar. Aşadar demisia din ALDE a fost un pas uşor de făcut pentru rămânerea în Guvern, continuarea în ALDE putând echivala pe viitor cu un final de carieră politică.
Foto: Facebook/ Ministerul Afacerilor Externe
Deplasarea în SUA pentru oportunităţi de imagine
Dacă proiectele nu au fost încă prezentate, Ramona Mănescu a găsit rapid o oportunitate de imagine pentru mandatul său. Mai exact, deplasarea în Statele Unite a premierului Viorica Dăncilă în plină campanie pentru alegerile prezidenţiale, când şefa Guvernului va participa la o întâlnire cu oamenii de afaceri din New York, organizată de Camera de Comerț Româno-Americană.
Răsplătită pentru rămânerea în Guvern, Ramona Mănescu va merge la New York alături de prim-ministru şi de numărul 2 din PSD, ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici. (Detalii AICI)
Ministrul de Externe, Ramona Mănescu, a găsit şi pretextul perfect pentru a o însoți pe Viorica Dăncilă în SUA. Ministrul Afacerilor Externe a anunțat că aceasta va participa la ceremonia dedicată preluării președinției Comunității Democrațiilor de către România, care va avea loc în Statele Unite, în 26 septembrie – cu o zi înainte de momentul în care premierul se întâlnește cu mai mulți oameni de afaceri de peste Ocean. (Detalii AICI)
Vehiculată pentru o poziţie de comisar european
Tot pentru rămânerea în Guvern, Ramona Mănescu a fost vehiculată şi în cărţi pentru funcţia de comisar european, în situaţia în care ambele propuneri ale Guvernului, Rovana Plumb şi Dan Nica, ar fi fost refuzate.
Deşi, Ursula von der Leyen a nominalizat-o în cele din urmă pe Rovana Plumb pentru Transporturi, Ramona Mănescu mai are o şansă dacă Parlamentul European va răspunde această propunere. Trebuie menţionat că funcţia de comisar european, deşi una cu nu foarte multă expunere şi presiune, este una extrem de bine renumenată nu doar pe durata mandatului, dar şi după cei 5 ani petrecuţi în Comisa Europeană.
Reacţie greşită după atacul terorist asupra ambasadei române la Kabul
Foto: Facebook/ Ministerul Afacerilor Externe
Un moment în care Ramona Mănescu şi-a arătat limitele de counicare și reacție a venit atunci când un angajat din echipa de securitate a Ambasadei României la Kabul a fost ucis în timpul unui atac terorist asupra Green Village, locul unde se află sediile mai multor instituții externe din capitala Afganistanului.
Atunci, Ramona Mănescu a avut mai multe intervenţii telefonice pentru a prezenta situaţia, dar prin declaraţii sale a dat de înţeles că Ambasada României ar fi fost expres vizată de acest atac, deşi toate datele de la faţa locului prezentau atacul drept unul îndreptat spre reprezentanţele străine şi nu împotriva unei ţări anume.
Tot atunci, Ramona Mănescu s-a remarcat printr-o formulare greşită, numind România drept „partener NATO”, deşi statul nostru este unul de stat membru din 2004.
Proiecte lipsă, oportunităţi de imagine numeroase
În cele două luni de mandat, Ramona Mănescu nu a prezentat niciun proiect propriu pentru diplomaţia românească şi a evitat de fiecare dată să ia întrebări de la presă, preferând declaraţii de presă în dauna conferinţei.
În schimb, a avut numeroase întâlniri cu ambasadori, iar cu ocazia participării la un prânz de lucru comun al miniștrilor de externe s-a fotografiat alături de Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate.
Foto: Facebook/ Ministerul Afacerilor Externe
Cum s-a lipit de imaginea lui Cornel Feruţă
Tot o oportunitate de imagine a reprezentat pentru Ramona Mănescu şi participarea la Conferința Generală a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, organizaţie condusă interimar de ambasadorul român Cornel Feruță.
Foto: Facebook/ Ministerul Afacerilor Externe
Deşi Ramona Mănescu nu a contribuit la ajungerea românului într-o funcţie atât de importantă, ministrul a găsit de cuviinţă să se lipească de imaginea foarte bună a diplomatului român.
Controversele din trecutul Ramonei Mănescu
Ramona Mănescu este soția fostului primar al Sectorului 6, Rareș Mănescu, și a fost europarlamentar mai multe mandate, pe listele PNL, și ministru al Transporturilor în primul Guvern Ponta, iar în 2017 a trecut la ALDE.
Nu s-a remarcat prin niciun proiect cât timp a condus Transporturile, în schimb, din această funcție, s-a făcut de râs când a arătat că nu știe nici cât costă o cartelă de metrou.
A fost implicată într-o serie de scandaluri legate de averea sa și de firmele-căpușă deținute de familia Mănescu. Despre acestea au scris pe larg jurnaliștii de la RISE Project.
Foto: Facebook/ Ministerul Afacerilor Externe
Înainte să ajungă în Parlamentul European, Ramona Mănescu a câștigat 4,5 milioane de euro din acapararea – prin „metoda” drepturilor litigioase – mai multor terenuri retrocedate în București.
De asemenea, sume de ordinul zecilor de milioane de lei – din banii de renovări ai școlilor și ai centrelor de asistență socială din București – au umplut conturile familiei Mănescu, a mai scris RISE Project.
Sursa citată a mai susținut că soții Mănescu și fostul primar Cristian Poteraș au conceput o firmă care să paraziteze bugetul Sectorului 6, imediat ce au dobândit controlul asupra administrației din această parte a Bucureștiului. Timp de zece ani, firma lor căpușă a drenat de la bugetul local în jur de 57 de milioane de lei.
Mănescu a fost surprinsă la volanul unui automobil Porsche-ul Cayenne, în valoare de 125.000 de euro, pe care nu îl avea trecut în declarația de avere, s-a stabilit într-o vilă în valoare de aproximativ 1 milion de euro, s-a înregimentat în fundații și a înființat firme pe care le-a menționat doar pe sărite în declarațiile de interese, mai notează RISE Project.