Majorarea salariului minim, o țeapă: Mare parte din sumă merge la stat / Oana Țoiu: Măsura menține inechitățile din sistem. Soluția USR e scăderea taxei pe muncă (VIDEO)

Publicat: 22 09. 2023, 17:39
Actualizat: 27 09. 2023, 12:03
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Salariul minim pe economie brut va creşte de la 3.000 la 3.300 lei şi, în construcţii, de la 4.000 lei la 4.500 lei”, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, în debutul ședinței de guvern de săptămâna aceasta. Astfel, salariul net minim pe economie va ajunge, din 1 octombrie, la 1.981 de lei. Numai că totul este o țeapă.

Ce înseamnă, de fapt, majorarea salariului minim cu care se laudă Ciolacu

Din cei 300 de lei teoretic în plus, doar 83 de lei ajung la angajat, restul de 217 de lei merg la stat sub formă de taxe și impozite. De fapt, acesta este un alt fel al Guvernului de a mai aduna bani pentru a acoperi gaura din bugetul țării.

Mai mult, prin această majorare sunt menținute inechitățile din sistem deoarece pornind de la valoarea salariului minim sunt calculate toate salariile din sistemul bugetar. Asta înseamnă că salariile mari vor crește mai mult decât salariile mici.

Explicațiile au venit de la deputata USR Oana Țoiu, în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin.

De altfel, USR are și o inițiativă „Zero Taxe pe salariul minim” și proiecte de reducere a impozitării pe muncă.

Oana Țoiu, despre țeapa majorării salariului minim

„Marea noastră problemă cu salariile minime nu e atât cuantumul lor, cât ponderea lor. Media din UE e că doar 1 din 10 angajați din privat au salariul la bază, cel mai mic posibil. În România, e 1 din 4 sau 1 din 3, ceea ce înseamnă că în realitate principala prioritate trebuie să fie creșterea valorii muncii și creșterea salariilor, dar banii care rămân oamenilor în mână.

Propunerea noastră e scăderea taxei pe muncă, dar preferința acestei guvernări PSD – PNL de a nu diminua taxarea, ci de o crește e tocmai colectarea mai mare.

E foarte important ce fac cu banii ăștia mai departe și inechitățile pe care le crează în sistem. De exemplu, cresc taxele, crește salariul minim, dar cu el și colectarea și presiunea pe antreprenori.

Cu creșterea salariului minim crește și grila de salarizare a tuturor salariilor din mediul public, că ele sunt în funcție de salariul minim, deci e o modalitate de a crește toate salariile.

Ei lasă toate aceste inechitățile în sistem”, a declarat deputata USR Oana Țoiu, pe B1 TV.