Maghiarii își depun economiile în Austria, de frica deprecierii forintului

Publicat: 13 01. 2012, 16:42

De frica deprecierii continue a forintului, moneda națională a Ungariei, maghiarii au început să-și depună economiile în conturi bancare din Austria, potrivit Financial Times.

Mulți unguri vin întrebând unde-i cea mai apropiată bancă. Nu este un fenomen extrem, dar, ieri seară, a fost la știri că maghiarii și depun banii în Burgenland (provincia austriacă de la granița cu Ungaria n.r.)”, a declarat Rita Rittsteur, manager al unei agenții de turism.

Șeful unei bănci din provincia austriacă a declarat că fluxul de bani dinspre Ungaria către Austria a depășit limita normală, precizând că a deschis șapte conturi noi doar într-o singură zi.

Am început să primim între cinci și zece cereri pe zi de la sfârșitul lui 2010. Numărul acestora a crescut la 20-30 pe zi în luna noiembrie. Am deschis șapte noi conturi astăzi”, a spus bancherul.

Maghiarii au devenit extrem de preocupați după o cădere puternică a forintului pe fondul unei pierderi a încrederii investitorilor că Ungaria este capabilă să-și respecte obligațiile financiare și după ce ratingul financiar al țării a fost redus la nivel de „junk” (gunoi).