MAE: Majoritatea statelor membre susțin ferm în continuare aderarea României la Schengen

Publicat: 20 09. 2012, 14:01
Foto: romanialibera.ro

Cele mai multe state membre continuă să susţină ferm aderarea României la spaţiul Schengen, în timp ce Olanda şi Germania aşteaptă raportul pe MCV din decembrie al Comisiei Europene, informează Ministerul român de Externe, citat de Mediafax.

„Poziţia Olandei este deja cunoscută, oficiali de la Haga arătând că pentru luarea deciziei vor aştepta raportul Comisiei Europene din decembrie privind România. O poziţie similară a fost exprimată şi de Germania”, transmite MAE.

Ministerul mai precizează că Belgia şi-a exprimat susţinerea pentru aderarea României, cu prilejul vizitei de luni a premierului Victor Ponta la Bruxelles.

„Din contactele diplomatice avute, a rezultat că majoritatea statelor membre continuă să-şi exprime sprijinul ferm pentru aderarea României, considerând acest pas firesc şi meritat. România îşi menţine obiectivul legitim de a adera la Spaţiul Schengen şi va continua demersurile necesare în această direcţie, pe baza formulei de compromise franco-germane vizând aderarea în două etape”, mai precizează ministerul.

Totodată, Ministerul de Externe afirmă că, împreună cu celelalte instituţii cu responsabilităţi în domeniu, va continua dialogul cu partenerii europeni în vederea obţinerii unei decizii pozitive în acest sens.