Ministerul de Externe l-a chemat la discuții pe ambasadorul Valery Kuzmin, după comentariile acide ale Moscovei. „Menținerea Rusiei în Strategia Națională de Apărare nu ar trebui să fie o surpriză”

Ministerul de Externe l-a chemat la discuții pe ambasadorul Valery Kuzmin, după comentariile acide ale Moscovei. „Menținerea Rusiei în Strategia Națională de Apărare nu ar trebui să fie o surpriză”
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a dispus convocarea la minister a ambasadorului Rusiei, Valery Kuzmin, după declarațiile de joi ale purtătorului de cuvânt al MAE rus, în legătură cu Strategia Națională de Apărare a României. Maria Zaharova afirmase, printre altele, că politicienii români „nu au capacitatea de a gândi de sine stătător”.Sectrearul de stat Dan Neculăescu i-a transmis diplomatului că definirea Rusiei ca „agresivă”, în Strategia Națională de Apărare a României, nu ar trebui să fie vreo surpriză, dat fiind comportamentul pe care-l manifestă Moscova în regiune. De altfel, a mai precizat oficialul român, comportamentul Rusiei este catalogat drept ”destabilizator” și de către NATO și UE.

Ambasadorul rusValery Kuzmin, chemat la discuții de Ministerul de Externe, după comentariile acide ale MAE rus pe temaStrategiei Naționale de Apărare a României

Dan Neculăescu, secretarul de stat pentru afaceri strategice, i-a transmis lui Kuzmin că menținerea Rusiei în Strategia Națională de Apărare a României nu ar trebui să fie nicio surpriză, dat fiind „efectul comportamentului cunoscut al părții ruse în regiune din ultimii ani”. Neculăescu a precizat că, inclusiv în cadrul pozițiilor comune adoptate la nivelul NATO și UE, comportamentul Federației Ruse este considerat unui destabilizator.Acesta a subliniat, de asemenea, că măsurile strict defensive adoptate de NATO au fost rezultatul „conduitei menționate a Federației Ruse”.

„Partea română a arătat că ar fi apreciat ca preocuparea purtătorului de cuvânt al MAE rus pentru stabilitatea regională la Marea Neagră să fie însoțită și de o evaluare corectă a măsurilor cu caracter strict defensiv decise la nivel aliat, acestea fiind adoptate de către NATO tocmai ca urmare a conduitei menționate a Federației Ruse.

Partea română a precizat că Noua Strategie Națională de Apărare reflectă statutul României de stat membru al NATO și al Uniunii Europene, angajat ferm în sensul consolidării democrației, stabilității, păcii și securității internaționale, în conformitate cu sistemul internațional bazat pe norme. Din acest punct de vedere, documentul programatic este expresia politicii predictibile a României de atașament față de valorile euro-atlantice și dreptul internațional”, a transmis Ministerul român de Externe, printr-un comunicat.

MAE a mai susținut că s-a angajat la un dialog pragmatic cu Federația Rusă, bazat pe respect reciproc, dar aceasta „poate avea loc în condițiile în care partea rusă manifestă un angajament real în acest sens”.

Maria Zaharova, purtător de cuvânt al MAE rus:Politicienii români nu au capacitatea de a gândi de sine stătător

Ministerul de Externe de la Moscova a făcut, joi, mai multe comentarii acide pe tema Strategiei Naționale de Apărare a României, în care Rusia figurează ca o amenințare la adresa securității.

„În Occident, acest truc este adeseori folosit pentru a ocoli recunoaşterea propriilor defecte, greşeli şi probleme”, iar „faptul că Bucureştiul foloseşte metoda plagiatului nu confirmă decât – aşa cum ni se pare – un deficit de gândire independentă în rândul politicienilor români”, a declarat Maria Zaharova, purtător de cuvânt al MAE rus.

Noua versiune a Strategiei va fi folosită pentru creşterea prezenţei NATO şi a SUA în regiunea Mării Negre, a mai afirmat aceasta.

„Astfel, Bucureştiul în loc să devină furnizor de stabilitate îşi va aduce contribuţia la creşterea în continuare a tensiunilor în regiune şi a lipsei de încredere”, a mai declarat Zaharova.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:10 - Robert Sighiartău, despre alegerile prezidențiale: “Finala va fi între Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Noi suntem cei care putem bate PSD-ul și da, ne dorim o guvernare de dreapta” (VIDEO)
21:01 - Sighiartău (PNL): „Ciolacu guvernează doar de imagine. În afară de a da pomeni electorale sau de a da impresia că dă pomeni electorale, n-a făcut nimic” (VIDEO)
20:58 - Alertă în Gara Centrală din Hamburg. Doi pasageri dintr-un tren sunt suspectați de o infecție cu virusul mortal Marburg
20:54 - Robert Sighiartău: PSD vrea toată puterea. Cel mai grav pentru această țară este ca Partidul Social Democrat să câștige Președinția României (VIDEO)
20:33 - „Am încălcat câteva jurăminte”. Femeia care s-a căsătorit cu ea însăși celebrează un an de căsnicie. Ce mesaj a vrut să transmită lumii prin gestul său
20:30 - Restricții la produse românește în China. Ce decizie a luat Beijingul
20:29 - Sighiartău: Ciucă a primit de la americani o distincție pe care doar Regele Mihai a mai primit-o / Ciucă a fost șef de promoție la Academia Militară, spre deosebire de alți candidați despre care nici nu știm dacă au luat BAC-ul (VIDEO)
20:16 - Cât a ajuns să coste un kilogram de carne de porc, în România. Prețurile, din ce în ce mai mari. Ce avertizează specialiștii
20:04 - Câți bani primește Simona Halep pentru victoria de la Hong Kong. A câștigat 15 puncte WTA
19:45 - Cetățenii vor putea acorda primul ajutor unei persoane care intră în stop cardio-respirator. Care sunt stațiile de metrou din București unde a fost montat câte un defibrilator