MAE: Dosarul privind extrădarea lui Nicolae Popa va ajunge la președintele Indoneziei

Publicat: 24 02. 2011, 16:58
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Doris Mircea a declarat joi, că procedura de extrădare din Indonezia a lui Nicolae Popa condamnat în România la 15 ani de închisoare pentru fraudarea...

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Doris Mircea a declarat joi, că procedura de extrădare din Indonezia a lui Nicolae Popa condamnat în România la 15 ani de închisoare pentru fraudarea FNI, este în process de finalizare, conform Agerpres.

Popa a fost reținut pe 2 decembrie 2009 de autoritățile de la Jakarta. În toată perioada anterioară finalizării procedurii de extrădare autoritățile de la Jakarta și Bucuresti au continuat sp fie în permanent contact.

La începutul lunii decembrie, un tribunal indonezian a admis cererea Bucureștiului de extrădare a fostului membru FNI. Ministrul indonezian al Justiției, Patrialis Akbar, a autorizat extrădarea lui Popa în România, hotărâre aprobată și de președintele indonezian, Susilo Bambang Yudhoyono, pe 25 august 2010.

România și Indonezia nu dispun de un acord de extrădare însă în cazul în care președintele acceptă o cerere de extrădare, vor fi urmate aceleași proceduri ca și cele stabilite în baza unui acord.

Nicolae Popa a fost condamnat de către Tribunalul București în 2006 la 15 ani de închisoare pentru înșelăciune în cazul FNI. În baza aceleiași decizii a instanței, Ioana Maria Vlas a fost încarcerată. Sentința emisă pe numele lui Nicolae Popa a rămas definitivă în 2009.