Ministerul Afacerilor Externe (MAE) reacţionează la criticile aduse, miercuri, României de Comisia Europeană în recomandările specifice de țară pe 2018.
MAE afirmă că România va participa activ în dezbaterea propunerilor de recomandări specifice de ţară adresate de Comisia Europeană.
Mai mult, diplomaţia de la Bucureşti susţine că Raportul de Țară 2018 încadrează România în categoria statelor membre fără dezechilibre macroeconomice, în contextul în care Executivul comunitar a îndemnat România să adopte măsuri pentru corectarea deficitului bugetar.
Comisia Europeană a atras atenția, miercuri, asupra schimbărilor legislative în domeniul Justiției care au loc în România. Oficialii de la Burxelles vorbesc despre afectarea independenței Justiției, corupția din aparatul bugetar și suspiciunile de fraudă din licitațiile publice (Detalii AICI).
Redăm integral, mai jos, răspunsul MAE:
„Ministerul Afacerilor Externe a luat act de recomandările specifice de țară publicate de Comisia Europeană în cadrul pachetului privind Semestrul European 2018 și va coordona procesul de elaborare a poziției naționale pe acest subiect pentru asigurarea participării active în procesul decizional care se va concretiza prin adoptarea recomandărilor de Consiliul Uniunii Europene.
Comisia Europeană a adresat în acest an României trei recomandări specifice de țară care vizează politica fiscal-bugetară (1), ocuparea, sănătatea, educația (2) și administrația publică (3). Numărul recomandărilor adresate României a variat, de la opt în 2013 la trei, în 2018, Comisia Europeană remarcând că România a înregistrat progrese pentru 68% dintre recomandările adresate în ultimii cinci ani.
În plus, Raportul de Țară 2018 încadrează România în categoria statelor membre fără dezechilibre macroeconomice, motiv pentru care acesta nu conține un bilanț aprofundat („in-depth review“). Pentru anul 2018, Comisia a elaborat bilanțuri aprofundate pentru 12 state membre și anume Franța, Germania, Olanda, Bulgaria, Croația, Cipru, Irlanda, Italia, Portugalia, Slovenia, Spania și Suedia.
În perioada imediat următoare, propunerile de recomandări prezentate de Comisia Europeană vor face obiectul unei analize amănunțite la nivelul ministerelor responsabile de domeniile vizate de recomandări, astfel încât să fie identificate măsurile concrete de punere în aplicare.
De altfel, Programul Național de Reformă și Programul de Convergență, prezentate de România în mai 2018, cuprind măsuri aliniate cu Programul de Guvernare 2018-2020 și cu alte priorități strategice asumate la nivel guvernamental, care converg în mare parte cu recomandările formulate de către Comisia Europeană și conțin măsuri de răspuns la aceste provocări.
În cadrul procesului decizional privind recomandările specifice de țară, România și celelalte state membre pot formula observații asupra textului propus de Comisia Europeană, până la 28 mai 2018, în spiritul dialogului constant și constructiv care se derulează ca parte a Semestrului European.
Ministerul Afacerilor Externe acordă o atenție sporită elaborării, dar și monitorizării implementării Programului Național de Reformă, urmărind corelarea principalelor priorități de acțiune cu Programul de Guvernare și implicând o gamă largă de actori instituționali, în calitatea sa de coordonator național și punct tehnic de contact în problematica Strategiei „Europa 2020“.
De asemenea, vor fi continuate demersurile de consultare a părților relevante interesate asupra tematicilor subsumate Semestrului European, o nouă întrevedere cu reprezentanți la nivel înalt ai actorilor interesați fiind preconizată a avea loc în perioada următoare.
Informații suplimentare
La 23 mai 2018, Comisia Europeană a publicat pachetul privind Semestrul European 2018, care include propunerile de recomandări specifice pentru statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv România. Acestea au ca fundament prioritățile asumate ca urmare a Analizei Anuale a Creșterii 2018 și provocările semnalate de Comisia Europeană în Rapoartele de Țară prezentate în luna martie 2018. Recomandările au rolul de a orienta acțiunea statelor membre în derularea reformelor naționale, sprijinind astfel atingerea obiectivelor Strategiei „Europa 2020“.
Din punct de vedere procedural, recomandările specifice de țară urmează să fie discutate la nivelul diferitelor formațiuni ale Consiliului Uniunii Europene în vederea andosării de către Consiliul European din iunie 2018 și adoptării formale în luna iulie.
Publicarea propunerilor de recomandări specifice de țară este parte a Semestrului European, instrument de coordonare a politicilor economice și a reformelor structurale în Uniunea Europeană. Rolul acestor recomandări este acela de a oferi statelor membre orientări asupra acțiunilor care trebuie întreprinse în ceea ce privește politicile macroeconomice, bugetare și de reforme structurale, în conformitate cu art. 121 și 148 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene. Recomandările specifice de țară 2018 se bazează pe evaluarea Comisiei Europene prezentată în Rapoartele de Țară (publicate la 7 martie 2018), ca urmare a reuniunilor bilaterale și a vizitelor de evaluare derulate în contextul Semestrului European, precum și pe elementele furnizate de statele membre în cuprinsul Programelor Naționale de Reformă și Programelor de Stabilitate, respectiv de Convergență.„