Ludovic Orban vrea ca bugetul pe 2021 să fie votat de viitorul Parlament: Noul Legislativ va reflecta opţiunile politice actuale ale românilor
Premierul Ludovic Orban a declarat că Guvernul pe care îl conduce va întocmi proiectul de buget pe 2021, dar speră ca legea bugetului de stat să nu fie votată de actualul Parlament, ci de cel care va rezulta în urma alegerilor din 6 decembrie. Orban a insistat că așa ar fi corect, deoarece actualul Legislativ nu reprezintă actuala voință a românilor. Prim-ministrul a mai spus că legea poate fi votată în perioada dintre Crăciun și Revelion, astfel încât România să nu intre în noul an fără buget.
Ludovic Orban vrea ca bugetul pe anul viitor să fie votat de noul Parlament
Duminică, la Bistrița, prim-ministrul Ludovic Orban a declarat că Guvernul PNL va întocmi proiectul de buget pe 2021 și speră ca legea să fie votată de Parlamentul ce va rezulta din alegerile din decembrie: „Noi întocmim proiectul de buget și sigur că aş prefera ca bugetul să fie votat de Parlamentul ales pe 6 decembrie, pentru că acesta va reflecta voinţa actuală, împrospătată a românilor. Noul Parlament va reflecta opţiunile politice actuale ale românilor”.
„Chiar dacă noi întocmim proiectul de buget, dorinţa noastră este ca el să fie dezbătut de către Parlamentul nou ales”, a insistat premierul.
Orban a precizat apoi că, în opinia sa, legea bugetului de stat poate fi votată în perioada dintre Crăciun și Revelion, astfel încât să nu intrăm în 2021 fără buget.
„Cred că Parlamentul, dacă se mobilizează, poate să dezbată şi să adopte bugetul, astfel încât să nu fim nevoiţi să intrăm în anul viitor fără buget. Există perioada între Crăciun şi Anul Nou în care Parlamentul poate fi convocat”, a mai afirmat șeful Guvernului.
Pentru bugetul pe acest an, Guvernul Orban și-a asumat răspunderea în Parlament, o procedură absolut excepțională în condițiile în care, de obicei, acesta este dezbătut și adoptat de Legislativ. PSD a atacat atunci la Curtea Constituțională Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale, dar judecătorii CCR au dat dreptate Guvernului.
Guvernul a decis: Alegerile parlamentare vor avea loc pe 6 decembrie
Pe 3 septembrie, Guvernul Orban a adoptat o Hotărâre ce prevede că 6 decembrie este ziua alegerilor parlamentare.
În stabilirea datei, explica atunci premierul Ludovic Orban, trebuie ținut cont de „prevederile constituționale care, pe de o parte, spun când se încheie mandatul actualului Parlament, și anume pe data de 21 decembrie. De asemenea, trebuie să ținem cont în stabilirea datei de prevederea constituțională, prin care Președintele trebuie să convoace Parlamentul nou-ales în termen de maximum 20 de zile de la data alegerilor. Coroborând toate aceste prevederi constituționale și legale, rezultă clar că data alegerilor nu poate fi decât 6 decembrie”.
Sâmbătă, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a avansat scenariul amânării alegerilor locale, programate pentru 27 septembrie, apoi a vorbit despre o posibilă comasare a localelor cu parlamentarele. Ideea a fost respinsă ca fiind „ridicolă” de către președintele PNL.
„Sigur că le este frică PSD-iștilor de alegeri, în ultima vreme le-a fost foarte frică de alegeri şi e normal să le fie frică, pentru că lumea s-a cam lămurit cum stă treaba cu PSD”, a mai spus Orban.