Audierile miniștrilor propuși încep marți. Ludovic Orban: PNL va discuta cu toate partidele, pentru formarea unei majorități în Parlament. Mai puțin cu PSD, evident (VIDEO)

Audierile miniștrilor propuși încep marți. Ludovic Orban: PNL va discuta cu toate partidele, pentru formarea unei majorități în Parlament. Mai puțin cu PSD, evident (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Calin

PNL va discuta cu formațiunile politice și cu grupurile parlamentare, pentru a încerca să formeze o majoritate în Parlamentul României, a precizat premierul interimar Ludovic Orban, în condițiile în care audierile miniștrilor din cabinetul Cîțu vor avea loc marți, miercuri și joi. Cel mai probabil, votul de învestitură va fi programat pentru 9 martie.

Întrebat cum vor acționa liberalii la votul pentru învestitura noului guvern, Ludovic Orban a explicat:„Parlamentarii PNL vor face ceea ce este mai bine pentru țară. Vor acționa în cadrul constituțional și, alături de noi, sunt implicați în încercarea de a forma o majoritate parlamentară. Parlamentarii PNL vor fi prezenți și cred că acest lucru este normal pentru toți parlamentarii, indiferent din ce tabără fac parte”.

„Președintele a consultat toate partidele parlamentare, a desemnat premierul. După desemnarea premierului, depunerea listei guvernului și a programului de guvernare, derulăm discuții cu toate partidele politice. Mai puțin cu PSD, evident”, adăugat Ludovic Orban.

Întrebat cu insistență când va fi învestit un guvern plin, Ludovic Orban a răspuns: „După prima învestire, după a doua învestire sau după alegerile anticipate”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

PNL demarează, luni, negocierile pentru formarea unei majorități parlamentare, în condițiile în care premierul desemnat Florin Cîțu a început, încă de vineri, formalitățile pentru votul de învestitură din Parlamentul României.

„Am depus lista miniștrilor și programul de guvernare. Mandatul meu este clar: formarea unei majorități parlamentare cât mai repede. Începând de luni, împreună cu echipa de negociere aPNL, voi avea întâlniri cu partidele parlamentare pentru a forma o majoritate. Știu că se poate! Cer public PSD să nu mai întârzie calendarul de învestire a guvernului în Parlament”, scria Florin Cîțu, vineri, pe Facebook.

La începutul lunii februarie, PSD bloca decizia Guvernului Orban de a-și asuma răspunderea pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi. Parlamentul României retrăgea, în 24 februarie, încrederea acordată cabinetului PNLîn 4 noiembrie.

Odată cu demiterea guvernului prin moțiune de cenzură, președintele Klaus Iohannis și PNL anunțau public că vor face toate demersurile pentru a îndeplini condițiile restrictive impuse de Constituția României pentru declanșarea alegerilor anticipate. Astfel, șeful statului l-a renominalizat pe Ludovic Orban pentru formarea noului guvern, dar liberalii au dublat anuțul prezidențial cu precizarea că nu vorvota propriul cabinet, într-o încercare de a demara un scrutin general înainte de termen.

Cu toate acestea, PSD avea să tergiverseze procedura, iar ședința de învestitură programată în 24 februarie avea să fie închisă din lipsă de cvorum. Mai mult decât atât, decizia social-democraților venea aproape simultan cu anunțul Curții Constituționale, care denunța propunerea făcută de președintele Iohannis pentru postul de premier. Nu nominalizarea lui Orban în sine a fost problema, indica Valer Dorneanu, ci faptul că aceasta nu a generat niciun fel de susținere parlamentară, în condițiile în care însuși PNL, partidul condus de premierul propus atunci, sublinia că nu va valida instalarea.

Constituția României oferă o plajă restrânsă de posibilități pentru declanșarea alegerilor anticipate. O modalitate ar fi demisia în bloc a parlamentarilor, dar ea ar trebui dublată de o demisie a celor care au candidat pe listele de partid în 2016, și nu au obținut mandat, pentru că ei ar intra în Parlament automat după plecarea colegilor lor.

O altă opțiune stipulează că Parlamentul trebuie să respingă două propuneri de premier făcute de președinte, într-o perioadă de cel mult 60 de zile, situație în care șeful statului ar putea, după negocieri cu șefii Camerelor, să dizolve Legislativul și să declanșeze un scrutin înainte de termen.

În fine, „pentru a mișca lucrurile” și a evita un „blocaj politic”, Ludovic Orban și-a depus mandatul de premier desemnat, iar președintele Iohannis a revenit asupra propriei decizii și l-a propus pe Florin Cîțu, actual ministru interimar al Finanțelor, pentru cea mai importantă funcție din Palatul Victoria.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”