Ludovic Orban: Vineri depunem la CCR sesizarea în ceea ce privește moțiunea de cenzură. Aceasta pare a fi scrisă de Dăncilă

Ludovic Orban: Vineri depunem la CCR sesizarea în ceea ce privește moțiunea de cenzură. Aceasta pare a fi scrisă de Dăncilă
Foto: gov.ro

Premierul României, Ludovic Orban, a declarat, joi seară, că vineri va depune la Curtea Constituțională a României (CCR, n.r.) o sesizare în ceea ce privește moțiunea de cenzură, care, după părerea sa, este neconstituțională, aceasta fiind depusă în vacanța parlamentară.

”Mâine (vineri, n.r.) depunem la CCR această sesizare sub forma unui conflict juridic între Parlament și Guvern”, a afirmat Orban la Realitatea Plus.

El a adăugat că ”pe mine m-a deranjat profund ce scrie acolo pentru că este o colecţie de minciuni care că nu are nicio legătură cu realitatea economică, socială, sanitară. (…) Mie mi se pare o moţiune neserioasă care nu are niciun fundament în realitate, care e lipsită complet de argumente în susţinerea punctelor de vedere. Moţiunea e o minciună de la cap la coadă. (…) Această moţiune parcă a fost scrisă de Dăncilă, mie aşa mi s-a părut, sau de cineva care a băut apă după Dăncilă. Indiferent cine a scris e complet rupt de realitate, probabil trăieşte într-o lume paralelă”.

Cât despre congresul PSD, în care Marcel Ciolacu și Eugen Teodorovici își dispută poziția de președinte al partidului, premierul consideră că moțiunea nu a fost depusă pentru a îl favoriza pe actualul lider PSD.

”Nu pot să-mi imaginez că te joci cu România numai ca să-ți favorizezi poziția la Congres. Nu știu dacă va fi competiție la Congresul PSD”, a spus Ludovic Orban.

Moțiunea de cenzură, citită, joi, în plenul reunit al Parlamentului

Reamintim că moțiunea de cenzură depusă de PSD împotriva cabinetului liberal condus de Ludovic Orban a fost citită joi în plenul reunit al Parlamentului.

Moțiunea de cenzură a fost denumită „Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mită generalizată” și cuprinde mai multe capitole – sub mesajul „Guvernul a pierdut controlul pandemiei” – printre care: „Chermezele PNL în vremea pandemiei”; „Distorsionarea datelor comunicate despre evoluția pandemiei”; „Testele puține au însemnat mai multe cazuri neidentificate, care au accelerat răspândirea pandemiei”; „Restricții contradictorii impuse cetățenilor români”; „Milițienii pandemiei au încălcat drepturile cetățenești”; „Co-vidul Legislativ”; „Devalizarea bugetului de stat sub paravanul pandemiei”; „Haosul din educație” și „Dezastrul bugetar”.

PSD, prin vocea purtătorului de cuvânt Lucian Romașcanu, a anunțat că ar putea decide vineri când va avea loc votul asupra moțiunii de cenzură, în condițiile în care social-democrații se pregătesc de o nouă ședință a Comitetului Executiv Național.

Klaus Iohannis, despre moțiunea de cenzură: Vom vedea dacă este neconstituțională sau nu

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, susținuta la Palatul Cotroceni, că există dubii în spațiul public cu privire la constituționalitatea depunerii moțiunii de cenzură, în contextul în care nu s-a depus niciodată în vacanța parlamentară, în sesiune extraordinară o moțiune de cenzură, acesta adăuhând că ”vom vedea dacă este neconstituțională sau nu”.

”Această moțiune de cenzură mi se pare neavenită din motive foarte simple. Dacă țara este cuprinsă de o epidemie și suntem în criză economică, nu vii, din opozție să depui moțiune de cenzură. Asta arată doar că acest partid care a depus moțiunea, PSD, nu este doar cinic, este și iresponsabil.

PSD caută probabil soluții pentru baronii care se simt deconectați de resursele publice și probabil suferă.

Pe lângă asta, există dubii în spațiul pubic cu privire la constituționalitatea acestui demers. Nu s-a depus niciodată în vacanța parlamentară, în sesiune extraordinară o moțiune de cenzură. Sunt specialiști care spun că este discutabil, alții spun că este fezabil. Vom vedea dacă este neconstituțională sau nu”, a spus el.

Traian Băsescu: Dacă nu se dezbate în trei zile, moțiunea de cenzură se anulează

Fostul președinte, Traian Băsescu, avertizează că, dacă moțiunea de cenzură depusă de PSD împotriva Guvernului Orban nu va fi dezbătută duminică, atunci poate fi uitată. Asta pentru că, potrivit Constituției „moţiunea de cenzură se dezbate după trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere”, iar textul moțiunii a fost citit joi în plenul reunit. Curtea Constituțională nu-i va ierta pe cei de la PSD dacă nu respectă termenul constituțional, avertizează europarlamentarul PMP.

”Azi au citit în plenul celor două Camere moțiunea de cenzură. Pot să fie zece contestații la CCR. Constituția este extrem de clară: la trei zile de la citirea moțiunii, trebuie dezbătută și vot. Eu nu pot schimba Constituția, nici ei nu o pot schimba. Dacă nu se dezbate în trei zile, s-a anulat moțiunea de cenzură și își văd de treabă, pentru că termenul nu poate fi modificat. Atenție, Constituția nu merge cu trei zile lucrătoare. Sunt trei zile consecutive din ziua în care s-a citit. Asta înseamnă că duminică este a treia zi, o dezbat duminică sau uită de moțiune. Abia atunci Orban poate să plângă că nu s-a respectat Cosntituția și nu-i va ierta Curtea Constituțională pe PSD dacă nu respectă termenul constituțional”, a declarat Traian Băsescu, joi seară, la România TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`