Ludovic Orban: Uitați-vă cine sunt președinții de CJ care spun că nu există Remdesivir și dacă nu cumva au altă culoare politică decât noi (VIDEO)

Publicat: 09 11. 2020, 17:28
Foto: Guvernul României / Facebook

Premierul Ludovic Orban a precizat, luni, că din informațiile sale în luna octombrie s-au comandat 12.000 de fiole de Remdesivir, iar pe noiembrie 14.000 de fiole. Declarațiile premierului vin în contextul în care, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, până astăzi,9 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 306.991 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, cu precizarea că206.793 de pacienți au fost declarați vindecați.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ludovic Orban, precizări despre situația achiziționării de Remdesivir

Referitor la nivelul de Remdesivir disponibil în spitalele din România, Ludovic Orban a declarat: „În ceea ce privește achiziționarea Remdesivirului a existat un acord la nivel european. Pe baza acestui acord la nivel european, fiecare țară membră a Uniunii Europene, în baza cotei contractate de la nivel european, a comandat un anumit număr de fiole. Din câte știu, în octombrie s-au comandat 12.000 de fiole, iar pe noiembrie 14.000 de fiole. Acest medicament există. Spitalele, care sunt în lupta anti-COVID, transmite necesarul cu o anumită periodicitate, de regulă când se apropie de finalul stocului, către Ministerul Sănătății, iar în Ministerul Sănătății există o adresă de mail pe care se formulează solicitările”.

Întrebat dacă în prezent sunt suficiente doze, el a răspuns: „După informațiile pe care le am, da. Faptul că sunt unii președinți de consilii județene care spun că nu există Remdesivir, ar trebui să vă uitați cine sunt acești președinți și dacă nu cumva au altă culoare politică decât culoarea politică a noastră. Ei încearcă să își facă campanie. N-are nicio treabă președintele consiliului județean cu Remdesivirul și în general cu transmiterea medicamentelor pentru tratare. Managementul spitalului, când se apropie stocul pe care îl are alocat, în funcție de estimarea pe perioada care urmează, trebuie să solicite alocarea cantității de care are nevoie”.

Cu această ocazie, premierul Ludovic Orban a oferit detalii și despre situația secțiilor de Terapie Intensivă din țară.

„De la începutul pandemiei, suntem într-un efort constant de creștere a numărului de paturi din secțiile de Terapie Intensivă, dar și a numărului de paturi din spitale care nu sunt secții de Terapie Intensivă. Evident că am crescut semnificativ acest număr de paturi în secțiile de Terapie Intensivă și acționăm în continuare pentru a crește numărul de paturi din Terapie Intensivă disponibile pentru pacienți”, a precizatLudovic Orban.

Întrebat cum va crește Guvernul capacitatea din secțiile de Terapie Intensivă,Ludovic Orbana explicat: „Păi, am să vă dau un exemplu. În București, conform planului, este prevăzută o creștere a numărului de paturi la Spitalul Malaxa, unde este necesară realizarea instalației de oxigen, deci practic de asigurare a oxigenului. De asemenea, există un spital privat cu care s-a discutat și care, practic, pune la dispoziție un spital cu 30 de paturi de terapie intensivă. (n.r. – întrebat dacă o va face cu tot cu personal) Mai are nevoie de câteva transferuri, dar au personal. La Bihor, există, de asemenea, o ofertă din partea unui spital privat. De asemenea, există o strategie care a fost gândită și care este pusă în practică de creștere a capacității de tratare în secțiile de Terapie Intensivă. De exemplu, avem prevăzută creșterea numărului de paturi la Victor Babeș, cu un număr de cel puțin 10 paturi (…)”.