Ludovic Orban: Am solicitat susținerea cu toată puterea a anchetei efectuate de Parchetul General pentru stabilirea responsabililor de tragedia care s-a petrecut la Piatra Neamț (VIDEO)

Publicat: 15 11. 2020, 16:33
Foto: Guvernul României / Facebook

Premierul României, Ludovic Orban, a făcut o serie de precizăriduminică, pe fondulincendiului devastator de sâmbătă seară de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. Prim-ministrul a vorbit atât despre tragedie în sine. Prim-ministrul a anunțat, printre altele, că a solicitat că echipe mixte ale DSU și IJSU „să efectueze o evaluare, începând de luni, în toate secțiile de Terapie Intensivă, o evaluare privitoare la toate instalațiile de alimentare cu gaze pentru secțiile de Terapie Intensivă și, de asemenea, la verificarea conformității cu reglementările în ceea ce privește toate măsurile pentru a asigura siguranța pacienților și a cadrelor medicale în cadrul secției de Terapie Intensivă.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Premierul Ludovic Orban, în contextul tragediei de la Neamț

„În cursul dimineții, la ora 10, am avut o întrevedere cu domnii miniștri Marcel Vela, Nelu Tătaru, domnul secretar de stat Arafat, cu domnul general Iamandi, cu alți factori responsabili, implicați în evaluarea situației în urma tragediei de la Neamț. Și la ora 10, și la videoconferință, am solicitat ca echipe mixte ale Direcției de Sănătate Publică, partea de Inspecție sanitară, și din partea Inspectoratelor Județele pentru Situații de Urgență, respectiv pompierii, să efectueze o evaluare, începând de luni, în toate secțiile de Terapie Intensivă, o evaluare privitoare la toate instalațiile de alimentare cu gaze pentru secțiile de Terapie Intensivă și, de asemenea, la verificarea conformității cu reglementările în ceea ce privește toate măsurile pentru a asigura siguranța pacienților și a cadrelor medicale în cadrul secției de Terapie Intensivă”, a declarat Ludovic Orban.

Demnitarul liberal a precizat că a „solicitat susținerea cu toată puterea a anchetei efectuate de Parchetul General pentru stabilirea responsabililor de tragedia care s-a petrecut la Piatra Neamț”.

„Atât criminaliștii din cadrul Institutului de Criminalistică, cât și criminaliștii din cadrul Poliției, reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, precum și alți specialiști de la INSEMEX să se implice cu toată expertiza, cu toată capacitatea pentru a identifica cât mai rapid cauzele producerii incendiului și pentru a stabili cu precizie responsabilitățile, astfel încât cei vinovați să poată să fie trași la răspundere”, a adăugat Ludovic Orban.

Întrebat dacă la Spitalul din Piatra Neamț s-au făcut sau nu modificări la secția ATI, premierul a explicat: „La ora 3 dimineața v-am spus că avem informații clare, informații care au fost lansate public chiar de managerul spitalului. S-au efectuat lucrări de construcții. Acolo au fost mutați pacienții de la secția ATI, care funcționa la etajul 3, la etajul 2. După informațiile pe care le avem, chiar în dimineața zilei respective. S-au efectuat lucrări. Este clar că nu au avut niciun fel de aviz din partea DSP, nu au avut niciun fel de aviz din partea ISCIR. Lucrurile acestea sunt cunoscute. Repet, există o anchetă în curs, care este preluată de Parchetul General. Am solicitat tuturor specialiștilor care se implică în astfel de anchete să colaboreze și să își pună la dispoziție întreaga expertiză, și de asemenea să susțină această anchetă să se deruleze cât mai rapid posibil”.