Ludovic Orban: Suntem pe un plafon al epidemiei, într-o ușoară descreștere. Trebuie să menținem anumite restricții pentru că încă nu a trecut pericolul. Depinde de comportamentul nostru să menținem acest trend

Publicat: 04 05. 2020, 22:48
Foto: gov.ro

PremierulLudovic Orban, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că în România situația legată de pandemia de coronavirus se îmbunătățește, s-a atins un plafon al îmbolnăvirilor și al deceselor, care tinde să scadă. Totuși, el a recomandat menținerea anumitor restricții pentru a preveni izbucnirea unor noi focare.

Orban s-a declarat mulțumit de faptul că românii nu au încălcat măsurile de izolare de Paște și de 1 mai, motiv pentru care previziunile specialiștilor, acelea că vor avea o creștere în prejma Sărbătorilor, nu s-au adeverit.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Cred că nimeni nu își dorește să nu mai existe ca în România să nu mai există posibilitatea legală de a menține anumite restricții, pentru că acestea de fapt apără sănătatea fiecăruia dintre noi. Chiar dacă există o mare presiune, trebuie să mai ținem anumite restricții pentru că încă nu a trecut pericolul, dimpotrivă, trebuie să fim atenți la tot ce se întâmplă în alte țări europene care au iau decizii de relaxare un pic mai repede decât noi, înainte de 15 mai. Pe orice măsură de relaxare o să evaluăm impactul epidemiologic pentru că nu ne putem permite să crească numărul de infectări să punem în pericol viața oamenilor. Ar fi păcat. Am trecut de o perioadă grea, după cum arată graficul, suntem deja pe un plafon. Avem zile în care numărul persoanelor care s-au vindecat este mai mare decât cel al personelor care au fost diagnosticate ca pozitive. Deja suntem pe un plafon și vom avea o tendință de descreștere cu singura condiție să nu ne relaxăm, să nu renunțăm la toate rigorile de comportamnet care ne-au permis să menținem un nivel atât de scăzut al răspândirii virusului…Uitati-vă și la numărul de persoane care sunt infectate. Scădem din numărul de persoane diagnosticate pozitiv, numărul de persoane care s-au vindecat. Așa se face evaluarea. Deci suntem pe un plafon. Sigur că avem niște mici zimți, dar dacă faci media poți să constați evoluția. E într-o ușoară descreștere și pe numărul de îmbolnăviri și cazuri active.

Nu pot să spun că am trecut de vârf. Cert este că am trecut de Paște cu bine și nu a existat o creștere a numărului de infectați. 1 mai, ne-a ajutat și vremea, oricum nu s-a dus lumea masiv în spații verzi sau zone turistice. Zic că am trecut cu bine și de 1 mai. Depinde de comportamentul nostru dacă menținem acest trend care tinde spre descreștere.

Ca atare, 15 mai este o dată pe care am considerată potrivită în funcție de evoluția cazurilor și de prognozele care sunt făcute de epidenmiologi”, a declarat Ludovic Orban.

Bilanțul românilor infectați cu SARS-CoV-2

Potrivit unui raport publicat luni de Grupul de Comunicare Strategică, peste 13.512 de oameni au fost infectați cu noul Covid-19, dintre care 818s-au stins din viață.

Până în momentul de față, 243 de pacienți sunt internați la ATI.

Grupul de Comunicare Strategicăa mai transmis luni că, până acum 2.384 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19: 1.387 în Italia, 560 în Spania, 29 în Franța, 271 în Germania, 78 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 4 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia și câte unul în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta și Suedia.