Ludovic Orban răspunde acuzațiilor lui Marcel Ciolacu: Desfid toată demagogia găunoasă referitoare la tunuri și țepe în timpul guvernării PNL. Niciodată nu am luat un leu care nu mi s-a cuvenit (VIDEO)

Publicat: 12 08. 2020, 15:14
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit miercuri într-o şedinţa comună în care premierul Ludovic Orban a prezentat raportul privind măsurile luate de Guvern pentru limitarea răspândirii coronavirusului, organizarea alegerilor locale şi deschiderea noului an școlar. Marcel Ciolacu, liderul PSD, a acuzat guvernarea PNL că a aruncat țara în haos, a pierdut controlul în lupta cu epidemia de coronavirus și că a distrus economia. În replică, Orban a declarat că Ciolacu a prezentat numai cifre mincinoase, iar datele oficiale arată că Guvernul a sprijinit economia în criza generată de coronavirus și a ajutat oamenii.

Declarațiile premierului Ludovic Orban:

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

  • Guvernul a apărat locurile de muncă pe toată durata crizei. Uitați-vă pe date, pe Revisal. Eu nu rostesc cifre scoase din burtă, minciuni ordinare, care nu au nicio bază în realitate. Numărul de angajați cu contracte de muncă: pe data de 3 august erau 5.589.435. Numărul de angajați la 1 ianuarie era de 5.582.008. Sunt date luate din Revisal. Dacă Revisal minte, deși mă îndoiesc… Deci sunt angajați mai mulți cu 7.430.
  • Șomaj. Păi, să vorbim cum se calculează. Pe datele ANOFM. Vorbiți de un milion de șomeri? Pe datele ANOFM sunt înregistrați azi 256.000 de șomeri, din care 76.000 încă sunt în plata indemnizației de șomaj, restul au ieșit din plată. Sunt date oficiale.
  • Vorbiți de lipsa noastră de grijă față de cei reveniți din Diaspora? E singurul Guvern care a luat o măsură activă pentru cei care și-au pierdut locul de muncă în Diaspora și s-au întors acasă. Plătim 50% din salariul brut pentru românii întorși din Diaspora aflați în căutarea locului de muncă. 50% plătește angajatorul, 50% din bugetul de stat.
  • Pot să vă vorbesc ore întregi despre măsurile economice pe care le-am luat, măsuri care au dat roade.
  • Ați făcut mișto de IMM Invest. Azi am ajuns la plafon de 12 miliarde și cred că sunt 13.000 de firme care au beneficiat de credite.
  • Am luat măsuri pe care puteați să le luați și dvs când ați provocat creșteri ale prețurilor de gaze și electricitate prin OUG 114. Ați băgat aproape în faliment aproapetoate industriile mari consumatoare de energie. Noi am utilizat o schemă de ajutor de stat care e folosită în alte țări europene. Am dat oxigen acestor companii. Nu am inventat noi roata, au aplicat măsura și alte țări europene
  • Sigur că au fost afectate companiile, dar am luat măsuri ca acestea să-și păsteze angajații. Pe lângă șomajul tehnic, am alucat 41,5% pentru fiecare angajat revenit în actvitate după ce a stat în șomaj tehnic.
  • Nu vreau să răspund la niște acuzații nefondate care reprezintă o jignire personală la adresa onestității mele. În cariera mea de 30 de ani niciodată nu am luat un leu care nu mi s-a cuvenit. Niciodată nu s-a lipit un e de mine pe care nu l-am meritat
  • Desfid toată demagogia găunoasă referitoare la tunuri și țepe în timpul guvernării liberale. Ar trebui să citiți mai bine raportul Curții de Conturi
  • Liderii PSD mi-au arătat și azi că n-au înțeles nimic, că nu mai poți să faci politică bazată pe minciună pe manipulare pe inventare pe repetiția unor neadevăruri îns peranța că poate omul ănghită gălușca.
  • Domnul Tătaru nu a scos de la el expresia „ciumații Europei”, ci a citit o afirmație făcută de PSD pe pagina de Facebook a PSD, pe 11 iulie. S-a referit la ce ați scris dvs. Era riscul, dacă mai rămâneați la guvernare, să ajungem ciumații Europei.
  • Nu-mi cereți mie să schimb data alegerilor. Data alegerilor e stabilită de Parlament. Voi ați stabilit-o. Voi v-ați asumat această responsabilitate. Guvernul nu o poate schimba. Dacă vreți să schimbați data alegerilor, faceți proiect de lege, asumați-vă public și lumea va înțelege ce va înțelege.
  • Avem planul de măsuri în curs de pregătire pt a diminua la maxim riscul de răspândire. Dar trebuie ca toți actorii politicisă respecte regulile.
  • O să mă trezesc, dacă instituim obligativitatea purtării măștii, că mă acuzați că vă discriminez dacă faceți campanie fără să respectați regulile și o să fiți amendați. Vom aplica legea pentru toți, indiferent că e candidatul PSD, PNL sau a altui partid.
  • Alegerile reprezintă un proces fundamental pentru democrație și deja ați prelungit mandatele aleșilor locali.
  • Guvernul face tot ce e posibil legal și e omenește posibil pentru a oprire răspândirea virusului, pentru a începe școlaa în condiții cât mai aproape de normalitate, pt a asigura alegeri libere în care aoemnii să-șie xercite dreptul d evot și eptnru a reduce pe cât posibil riscul ca românii să se infecteze
  • V-aș ruga să reflectați, că s-a vorbit de morți: a venit vreun parlamentar să propună să ținem un moment de reculegere pentru cei care au murit din cauza epidemiei? Eu vă propun lucrul ăsta, să ținem un moment de reculegere.