Ludovic Orban: Primul și cel mai important angajament pe care mi-l iau ca președinte este ca în România să existe o democrație autentică

Publicat: 05 10. 2024, 15:55
Ludovic Orban a declarat sâmbătă în discursul său de la Congresul Alianței Forțelor de Dreapta că prioritățile sale, odată ales președinte, se vor concentra pe consolidarea unei democrații autentice și transparente în România. Viziunea sa pentru România este una în care statul servește interesul public și nu interesele politice, unde fiecare cetățean este tratat egal și unde drepturile și libertățile individuale sunt respectate și apărate de către un stat care este, în toate aspectele sale, slujitorul poporului.

„Primul și cel mai important angajament pe care mi-l iau este să fac tot ce depinde de mine ca președinte, ca România să existe o democrație autentică, o democrație veritabilă, nu o partitocrație în care ăia care au carnetul bun nu trebuie să respecte legea, iar cei care nu au carnetul de partid sunt călcați în picioare; nu o putere care confiscă stratul român și instituțiile României și care îi pedepsește pe toți cei care sunt diferiți, care au alte gânduri sau care nu se supun celor care au confiscat statul român. O democrație autentică, nouă, democrație în care nu se ascund epoleții sub sacourile care sunt purtate de oamenii politici din vârf; o democrație autentică în care cetățeanul este egal cu statul, în care statul nu se mai comportă ca un oprimator al drepturilor și libertăților individuale, în care statul devine slujbașul cetățeanului, exact cum voi fi eu ca președinte al României, în slujba cetățeanului român.

Sunt necesare reforme importante în statul român. Reforma administrației și trebuie s-o spunem cu curaj: nu mai merge așa. Avem 1.400.000 de funcționari la o populație care a rămas în România de maxim 16 milioane. Nu ne putem compara cu nicio țară. Salariul mediu în sectorul public e mai mare cu 38% decât salariul mediu în sectorul privat. Oamenii care muncesc în zona privată, întreprinzătorii, profesii liberale, oamenii care câștigă din activități independente, nu mai pot suporta această povară. Din acest motiv, e nevoie de o reformă a administrației care să atace câteva lucruri clar: mai puțin la ministere, mai puține agenții, mai puține instituții, mai puține unități administrativ-teritoriale, localități și mai puțini funcționari angajați la stat.

Asta este, de fapt, ceea ce trebuia să facă de mult România. N-am nimic cu funcționarii care își fac datoria, cu funcționarii de carieră care, din păcate, sunt minoritate și duc pe greul lor instituțiile publice. În schimb, trebuie scoși afară din toate instituțiile publice toți sinecuriștii băgați pe ușa din dos de PSD și de PNL și care nu fac altceva decât să transforme instituțiile statului în instrumente de dominație asupra cetățeanului.

Reforma administrației trebuie să însemne depolitizare. Toate funcțiile trebuie ocupate doar prin concurs, concurs care să nu fie organizat de politruci, și concurs organizat de universități, de specialiști în domenii care să selecteze cu adevărat pe cei care sunt cei mai buni să ocupe funcțiile publice în România. Poate unora nu le place ceea ce spun, dar vă garantez, asta trebuie să facem în România. Fără această reformă a administrației, nu vom transforma statul român și instituțiile statului român în agent al mișcării înainte, în stimulator al celor care au inițiativă, în din frână să-l transformăm în accelerator. Ca președinte, nu voi sta cu piciorul pe frână și voi sta cu piciorul pe accelerație pentru a accelera orice procese de dezvoltare din inițiativă privată care are loc în țara asta, oriunde are loc”, a declarat Ludovic Orban.