Posibilitatea de a-i convinge pe oameni să respecte cu strictețe regulile de siguranță sanitară este limitată, spune premierul Ludovic Orban, care a sugerat că, până la urmă, lucrurile care fac diferența sunt legate de „educația, sensibilizarea, conștientizarea, grija omului față de sine și mai ales față de cei dragi și față de prieteni, că dacă te îmbolnăvești, te pui în pericol nu numai pe tine, ci îi pui în pericol și pe cei dragi”.România a ajuns la un bilanț total de 41.275 de cazuri confirmate de COVID-19 și 2.126 de decese legate de coronavirus, iar ziua de joi a adus un nou record negativ la nivel de îmbolnăviri noi.
Întrebat, joi, la Constanța, cum pot fi convinși turiștii de pe litoral să respecte regulile de siguranță sanitară, în condițiile în care par să nu respecte distanțarea fizică și purtarea măștilor, Ludovic Orban a răspuns:„Este adevărat că posibilitatea de a-i determina pe oameni să respecte cu stricteţe regulile este limitată, dar asta este un lucru cunoscut. Până la urmă …, educaţia, sensibilizarea, conştientizarea, grija omului faţă de sine şi mai ales faţă de cei dragi şi faţă de prieteni, că dacă te îmbolnăveşti, te pui în pericol nu numai pe tine, ci îi pui în pericol pe cei pe care îi iubeşti. (…) Sunt cazuri dramatice de tineri care nu au ţinut cont, nu au respectat nimic şi au infectat părinţi, bunici, care acum sunt la terapie intensivă . E un cumul de mijloace pe care le putem folosi, nu poţi numai prin pârghii constrictive. Hai să fim cinstiţi, numărul de persoane care sunt implicate în acţiunile de control, în instituţiile care au atribuţii de control, e limitat”.
El a explicat că, prin controale, autoritățile încearcă „generarea” unui grad cât mai mare de conformare în rândul agenților economici și cetățenilor.
„Creşterea gradului de conformare, ăsta este scopul nostru, să creştem gradul de conformare. Fie prin avertismente, fie prin amenzi, fie alte pârghii (…) precum suspendarea activităţii pentru cei reticenţi şi care e clar că nu vor să respecte regulile”, a mai afirmat prim-ministrul Ludovic Orban, potrivit Agerpres.
Autoritățile au desfășurat acțiuni ample de control, pentru a verifica dacă populația respectă regulile de siguranță sanitară sau nu. În cazul în care se dovedește că un agent economic nu s-a conformat cu măsurile de prevenire și limitare a răspândirii COVID-19, îi poate fi chiar suspendată autorizația de funcționare.
„Controale la sânge care să ducă la amendarea tuturor celor care nu respectă legea şi, inclusiv, la suspendarea unor autorizaţii de funcţionare pentru agenţi economici, organizatori de evenimente care în mod sistematic încalcă legea. Sunt deja câteva cluburi care parcă se cer singure, nu le dau numele astăzi, dar le ştie toată lumea. Patronilor le transmit de pe acum mesajul că, dacă nu se potolesc, vom închide aceste cluburi”, a subliniat prim-ministrul, în 10 iulie.