Ludovic Orban: Politic, cu PSD nu avem ce discuta. Somez PSD să nu-și bată joc de democrație și de România și să oprească procedura moțiunii de cenzură până la decizia CCR (VIDEO)
Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că politic PNL nu are ce să discute cu PSD, însă liberalii poartă discuții cu toți parlamentarii pentru a cere sprijin în contextul moțiunii de cenzură care a fost depusă de social-democrați. Totodată, șeful Guvernului a somat PSD să nu meargă mai departe cu procedurile privind moțiunea de cenzură până când CCR nu va lua o decizie cu privire la sesizarea referitoare la un posibil conflic de constituționalitate între instituții.
Ludovic Orban:Politic, cu PSD nu avem ce discuta
”Vom discuta individual cu toți parlamentarii. Politic, cu PSD nu avem ce discuta, dar vom discuta cu toți parlamentarii pentru a le prezenta care este punctul nostru de vedere. În această perioadă, Guvernul este implicat în lupta contra epiemiei. Am avut o primă săptămână în care numărul de cazuri a fost în descreștere, putem spune că am oprit creșterea, ceea ce este un rezultat important. Pregătim începerea anului școlar, suntem în curs de elaborare a Programului Național de Recupererae și Reziliență. De asemenea, ne confruntăm cu soluționarea problemelor în aproape toate domeniile de activitate”, a declarat Ludovic Orban.
Ludovic Orban:Somez PSD să nu-și bată joc de democrație și de România și să oprească procedura moțiunii până la decizia CCR
În acest context, premierul a calificat, din nou, faptul că PSD a depus o moțiune de cenzură în plină criză sanitară provocată de pandemia de coronavirus, drept un gest „politicianist” și ”lipsit de responsabilitate”.
”Să vii să depui o moțiune de cenzură cu trei luni înainte e alegeri mi se pare un gest complet lispit de responsabilitate și un gest politicianist care nu face altceva decât să reducă posibilitatea guvernului de a face față provocărilor cu care ne confruntăm.
Suntem în negocieri cu formațiunile politice cu care am avut înțelegeri de-a lungul timpului.
Somez PSD să nu-și bată joc de democrație și de România și să oprească procedura moțiunii până la decizia CCR. Să nu se facă că nu există această sesizare la CCR. Din punctul nostru de vedere, CCR trebuie să clarifice această procedură și orice demers al PSD până atunci este unul neconstituțional.
Obiectivul nostru este să nu treacă această moțiune”, a mai spus Ludovic Orban.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
PSD a depus moțiunea de cenzurăintitulată „Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mită generalizată”
PSD a depus săptămâna trecută, la Parlament, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului liberal, intitulată „Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mită generalizată”. Textul moțiunii a fost citit, joi, în plenul reeunit al celor două Camere.
Moțiunea cuprinde mai multe capitole – sub mesajul „Guvernul a pierdut controlul pandemiei” – printre care: „Chermezele PNL în vremea pandemiei”; „Distorsionarea datelor comunicate despre evoluția pandemiei”; „Testele puține au însemnat mai multe cazuri neidentificate, care au accelerat răspândirea pandemiei”; „Restricții contradictorii impuse cetățenilor români”; „Milițienii pandemiei au încălcat drepturile cetățenești”; „Co-vidul Legislativ”; „Devalizarea bugetului de stat sub paravanul pandemiei”; „Haosul din educație” și „Dezastrul bugetar”.
Guvernul a sesizat CCR pe tema unui posibil conflict de natură constituțională între instituții
Între timp, Guvernul a sesizat Curtea Constituțională în privința unui conflict între instituții, provocat de depunerea moțiunii de cenzură de către PSD.
”Cum poți să prezinți moțiunea de cenzură într-o sesiune extraordinară fără să ceri votul plenului pentru dezbaterea și votul acestei moțiuni, lăsând la voi întâmplării ce se va întâmpla, dacă moțiunea va fi dezbătută și votată în altă sesiune, ceea ce este flagrant împotriva prevederilor constituționale și a regulamentului de funcționare ale celor două Camere ale Parlamentului. Ca să nu mai vorbim de faptul că textul Constituției pentru orice om normal la cap are un anumit sens, respectiv faptul că în Constituție se prevede o limitare a parlamentarilor la semnarea unei singure moțiuni pentru o sesiune parlamentară arată clar că voința celor care au redactat Constituția a fost de a limita acest abuz al unui partid politic populist care va putea oricând să convoace o sesiune extraordinară și dă depună o moțiune de cenzură. Noi am sesizat Curtea Constituțională nu pentru că ne-ar fi frică de o astfel de moțiune de cenzură, ci pentru a opri un astfel de abuz de interpretare a Constituției, în sensul în care s-ar putea depune o moțiune de cezură într-o sesiune parlamentară convocată în mod extraordinar de către o majoritate parlamentară efemeră”, a declarat Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului, într-o intervenție pe B1 TV.