Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că Guvernul și-a propus să facă investiții de opt – nouă miliarde de euro la centrala nuclearoelectrică de la Cernavodă. Banii ar urma să fie folosiți pentru retehnologizarea reactorului 1 și pentru construirea reactoarelor 3 şi 4, lucrări preconizate să fie finalizate până în 2030.
Prezent, joi, la Centrala Nucleară Cernavodă, prim-ministrul Ludovic Orban a declarat că Guvernul și-a propus să investească acolo opt – nouă miliarde de euro, atât pentru retehnologizarea reactorului 1, cât și pentru construirea reactoarelor 3 şi 4. O echipă constituită la nivel guvernamental va identifica soluțiile cele mai bune pentru realizarea investițiilor. Termenul pentru finalizarea lucrărilor la reactoarele 3 şi 4 rămâne 2030.
„Avem planuri mari, obiectivul nostru e să realizăm investiţii de opt – nouă miliarde de euro, investiţia privind retehnologizarea reactorului 1, de asemenea investiţia privind construcţia reactoarelor 3 şi 4”, a declarat Orban, prezent joi la Cernavodă.
Ludovic Orban: Pentru centrala nucleară de la Cernavodă avem planuri mari – Investiţii de 8 – 9 miliarde de euro
„De asemenea, este de mare interes investiţia în instalaţia de detritiere, pentru realizarea de tritiu, şi, în mod evident, este de mare interes şi utilizarea izotopului Cobalt 60, de asemenea un produs extrem de util şi de căutat, care poate să genereze avantaje economice pentru România”, a mai explicat Ludovic Orban.
El a precizat că de la instalarea Guvernului PNL s-a produs „o schimbare de abordare”: „Vrem să realizăm aceste investiţii cu parteneri serioşi din zona euroatlantică, parteneri care să aibă expertiza, tehnologia necesară”.
Orban a precizat că o echipă constituită la nivelul Executivului va căuta cele mai bune variante pentru realizarea investiţiilor: „Vom negocia şi vom semna acorduri astfel încât să putem să demarăm aceste investiţii fundamentale pentru România”.
Prim-ministrul a lăudat apoi actuala conducere a centralei nuclearoelectrice: „A reuşit scăderea cu aproximativ 10% a costurilor, în special pe costurile de mentenanţă, creşterea profitului cu 120 de milioane şi creşterea venitului brut al angajaţilor de la 9.000 şi ceva, la 14.000 şi ceva”.
El a mai precizat că 2030 rămâne termenul pentru finalizarea lucrărilor la reactoarele 3 şi 4.
La mijlocul lunii trecute, Acționarii Nuclearelectrica (SNN) au aprobat în ședința AGA de vineri încetarea negocierilor cu compania chineză China General Nuclear Power Corporation pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.
Ministerul Economiei a fost cel care a solicitat oficial Nuclearelectrica, o companie în care este acționar majoritar, să rupă relațiile cu gigantul chinez de stat China General Nuclear Power, care avea rol de partener în proiectul pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la centrala din Cernavodă.
China General Nuclear Power a fost trecută de administrația Trump, în 2019, pe „lista neagră” a companiilor care ar acționa „împotriva securității naționale și a intereselor de politică externă ale SUA”. Documentul era publicat de Biroul de Industrie și Securitate al Departamentului american de comerț, în 14 august, cu aproximativ o săptămână înainte ca președintele SUA să primească vizita lui Klaus Iohannis, a doua în mandatul petrecut la Casa Albă.