Ludovic Orban: Parlamentarii s-ar afla într-un evident conflict de interese dacă stabilesc data alegerilor generale, pentru că interesul e să rămână cât mai mult în funcție. Analizăm temeiul de atacare la CCR (VIDEO)

Ludovic Orban: Parlamentarii s-ar afla într-un evident conflict de interese dacă stabilesc data alegerilor generale, pentru că interesul e să rămână cât mai mult în funcție. Analizăm temeiul de atacare la CCR (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Calin

Premierul Ludovic Orban a subliniat că parlamentarii s-ar aflat „într-un evident conflict de interese” dacă ar stabili data alegerilor generale, în contextul în care „au interesul să își prelungească mandatul cât mai mult”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ludovic Orban, despre faptul că Parlamentul ar putea să stabilească data alegerilor generale

„Nu îmi aduc, în 30 de ani, ca Parlamentul să stabilească data alegerilor, sincer vă spun. Adică parlamentarii sunt cei care sunt parlamentari în funcție. Interesul e să rămână cât mai mult în funcție. Cum să lași parlamentarii, care au interesul să își prelungească mandatul cât mai mult, să stabilească data alegerilor. Sigur, această decizie a Parlamentului este rezultatul deciziei Curții Constituționale, care Curtea Constituțională a zis că poate să stabilească data alegerilor și Parlamentul, și Guvernul. Pronunțarea a fost legată de alegerile locale, dar acum pe alegerile parlamentare e, totuși, o situație un pic diferită pentru că, repet, dacă Parlamentul hotărăște data alegerilor, Parlamentul e format din parlamentari, care sunt în mandat, care au interesul să își prelungească mandatul și care o să prelungească cât mai mult mandatul lor. După părerea mea, se află într-un evident conflict de interese”, a declarat prim-ministrul, marți.

Poziția sa vine în contextul în care Parlamentul a adoptat, luni, proiectul de lege care prevede că data alegerilor generale, ce vor fi organizate ca urmare a expirării actualului mandat al Parlamentului, se stabilește prin lege organică, cu cel puțin 60 de zile înainte. Practic, noua lege lasă Guvernul fără prerogativa de a stabili data scrutinului. Întrebat cum se va replia cabinetul liberal, Ludovic Orban a răspuns: „Analizăm, să vedem, pentru că trebuie văzută motivația Curții Constituționale după decizia care permite și Parlamentului să stabilească data alegerilor pentru locale, să vedem dacă poate fi aplicată și la parlamentare. Analizăm cu constituționaliștii noștri temeiul de atacare la Curte”.

Alegerile generale, programate undeva între 6 decembrie 2020 și 15 martie 2021

Potrivit proiectului de lege – care prevede că data alegerilor legislative poate fi stabilită între 6 decembrie 2020 și 15 martie 2021 -în urma încetării mandatului Legislativului ales în anul 2016, și aflat în exercițiu în momentul intrării în vigoare a legii, data alegerilor pentruSenatși Camera Deputaților se stabilește prin lege organică, cu cel puțin 60 de zile înainte de ziua scrutinului. Dura procesului electoral a fost modificată de la 90 de zile, la 60 pentru evitarea suprapunerii cualegerile locale, programate pentru data de 27 septembrie.

„Or, în contextul actual, data fiind importanța datei alegerilor pentru desfășurarea întregului proces electoral, se impune cu atât mai mult caParlamentul să rețină această competență, urmând ca prin derogare de la prevederile art. 6 alin. (2) din Legea nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare, să stabilească, prin lege organică, data alegerilor pentruSenatși Camera Deputaților. Un argument în plus este acela că potrivit Legii nr. 84/2020, mandatele autorităților locale vor expira în data de 1 noiembrie 2020. Intrucât alegerile locale trebuie să se desfașoare înaintea datei de 1 noiembrie 2020, rezultă ca perioada electorala aferenta alegerilor locale se va suprapune cu cea aferentă alegerilor parlamentare, ceea ce va genera dificultății pentru autoritalile însărcinate cu organizarea scrutinelor, precum și o posibilă stare de confuzie în rândul electoratului”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`