Ludovic Orban: Nu vrem să mai introducem nicio restricție, ci să continuăm relaxarea. Românii să respecte regulile, pentru că avem de-a face cu un virus periculos (VIDEO)
Premierul Ludovic Orban a reiterat, duminică seară, în direct pe B1 TV, că obiectivul Guvernului este să nu mai instituie nicio restricție și să continue cu măsurile de relaxare. Totuși, el a mărturisit că autoritățile sunt îngrijorate de creșterea numărului de cazuri de COVID-19 și a explicat că avem „de-a face cu un virus foarte periculos”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Guvernul nu vrea să mai introducă nicio restricție, subliniază premierul
„Repet la fiecare ieșire publică, nu vrem să mai introducem nicio restricție. Nu vrem să mai luăm nicio măsură care să afecteze economia. Dimpotrivă, am pus la punct un plan pentru relansarea economică, pentru că nu vrem ca oamenii să fie afectați să își piardă locurile de muncă, să le scadă veniturile. Dimpotrivă, ne dorim să revenim cât mai repede la o economie care să funcționeze cât mai aproape de normal”, a declarat prim-ministrul.
Întrebat de Tudor Mușat dacă sunt excluse eventuale implementări de noi restricții, el a răspuns: „Eu spun că nu dorim să ajungem aici. Obiectivul nostru este să nu mai luăm nicio măsură de restricție și să și putem continua măsurile de relaxare, care nu au rămas foarte multe.Să știți că alte țări nu au avut strategia de ridicare a restricțiilor, de relaxare așa cum am gândit-o noi, etapizată, din 15 în 15 zile, luate în ordinea activităților care, pe baza evaluărilor de risc epidemiologic, prezentau cel mai mic risc epidemiologic. Noi am avut o gândire foarte bine pusă la punct. În alte țări nu s-a procedat în felul acesta”.
Ludovic Orban, despre noul coronavirus
„Este de domeniul evidenței pentru orice om cu bun simț, care are o minimă dorință de a se informa, că avem de-a face cu un virus, avem de-a face cu un virus periculos, care a provocat milioane de îmbolnăviri și care a provocat aproape 600.000 de decese la nivel mondial. Să negi existența virusului, să bagatelizezi acest pericol… inclusiv ce se întâmplă la noi a arătat foarte clar că acest virus este periculos. Sigur că la marea majoritate nu dă simptome grave. Trebuie să se îmbolnăvească cineva din familie ca un om să înțeleagă pericolul? Sau – Doamne, ferește! – să moară cineva din familie ca să se trezească oamenii și să înțeleagă acest pericol? Pericolul există și e un pericol mare, care pândește pe oricine nu respectă regulile”, a subliniat Ludovic Orban.
Prim-ministrul a adăugat că este„o situație care ne îngrijorează și, analizând creșterea numărului de cazuri, am dispus o serie de măsuri. Soluția cea mai simplă este să îi convingem pe români să respecte regulile, să îi convingem pe toți actorii instituționali, indiferent că sunt din zona publică sau privată, care au responsabilități în aplicarea legislației, în implementarea regulilor, să respecte aceste reguli, purtatul măștii, păstrarea distanței fizice de protecție sanitară, care este de 1,5 metri. Chiar și afară, când ne apropiem unul de celălalt, dacă particulele de lichid care ies sunt inspirate, se poate transmite virusul.
Ce spune prim-ministrul despre ritmul de testare pentru depistarea cazurilor de COVID-19
El a vorbit și despre ritmul de testare, care a crescut „constant”, ajungând de la circa 500 de teste pe zi, „câte se puteau face în prima fază a epidemiei”, la o capacitate „de peste 18.000 de teste”.
„Am fost acuzați că nu testăm suficient. Am crescut constant capacitatea de testare, de la 400, 500 de teste, câte se puteau face în primă fază a epidemiei, am ajuns astăzi la o capacitate de peste 18.000 de teste. De la câteva centre de testare, am ajuns la peste 125 de centre de testare. Acum ni se reproșează că testăm prea mult. Păi, să se hotărască! Ori testăm prea puțin, ori testăm prea mult? Noi testăm atât cât este necesar, după metodologia, după protocolul care este stabilit de Institutul Național de Sănătate Publică. Nu hotărâm noi câte persoane sunt infectate, aia rezultă din știință, din tehnica aparaturii de tip Real Time PCR”, susține premierul.