Premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că România nu a intrat în al doilea val al epidemiei de coronavirus pentru că nu l-a depășit nici pe primul. Șeful Guvernului a explicat faptul că ne-am confruntat cu o situația chiar mai dificilă decât alte state, în condițiile în care avem peste patru milioane de cetățeni peste granițe, mulți dintre ei în Spania și Italia, țări puternic lovite de epidemie, și exista riscul ca aceștia, odată reveniți acasă, să aducă virusul cu ei. Între 26 februarie și 1 iunie, peste 1,7 miloane de români au revenit în țară, a precizat Orban. Măsurile luate de Guvern, însă, au dus la aplatizarea curbei de infectare. Prim-ministrul a mai spus că obiectul guvernanților este de a nu mai veni cu nicio restricție. Totul depinde, însă, de modul în care populația înțelege să respecte regulile de protecție. În ultimele trei săptămâni, România a înregistrat aproape zilnic un număr îngrijorător de mare de noi infectări cu SARS-CoV-2.
Premierul Ludovic Orban a declarat sâmbătă, la Digi24, că România nu a intrat în valul al doilea al epidemiei de coronavirus pentru că nici n-a scăpat de primul val. Șeful Guvernului a atras atenția că virusul are evoluții ce nu pot fi anticipate și a făcut din nou apel la populație să respecte regulile.
Întrebat dacă valul al doilea al infectărilor ar trebui să vină la toamnă, Ludovic Orban a răspuns: „Haideți să fim cinstiți. Predicțiile care au fost făcute, inclusiv de specialiști, de epidemiologi, sunt niște predicții care nu au putut anticipa pentru că nu se cunoaște absolut orice despre acest virus. Ce se știe e că este un virus destul de… care suferă mutații, care are niște evoluții care, poate, nu pot fi anticipate”.
Premierul a explicat faptul că România a fost într-o situație ceva mai dificilă decât alte țări, în condițiile în care peste 4 milioane de români lucrează în alte țări, unele, precum Italia și Spania, în care infecția s-a manifestat puternic. Exista astfel pericolul ca acești oameni, odată reveniți, să aducă virusul cu ei.
„Nouă ne-au venit din aceste țări peste 1.7 milioane de români între 26 februarie și 1 iunie. O să vedem, revizuim datele până la perioada de 1 iulie”, a precizat premierul, la Digi24.
Acesta a mai afirmat că, prin măsurile luate de autorități, s-a reușit aplatizarea curbei de infectare: „Deci, la noi, riscul de import al cazurilor de COVID a fost un risc foarte mare, pe lângă transmiterea comunitară. Deci noi a trebuit să luăm aceste măsuri, și le-am luat, pentru a împiedica o creștere explozivă a numărului de cazuri care să ducă la depășirea capacității de tratare de către infrastructura de sănătate din România”.
Întrebat dacă România se poate întoarce la starea de urgență și la restricțiile impuse odată cu aceasta, premierul Ludovic Orban a răspuns: „Obiectivul nostru este să nu mai venim cu nicio măsură de restricție. În măsura în care oamenii respectă regulile. Aici am recunoscut deschis: noi nu putem să controlăm toate terasele, toate magazinele din România. Sigur că acolo unde efectăm controale și găsim încălcări ale regulilor, aplicăm legea și aplicăm amenzi, dar, în mare măsură, respectarea regulilor depinde de patroni, de conducători de instituții, de cei care sunt implicați și aici fac un apel către toți, să aibă responsabilitate”.
416 noi cazuri de coronvirus au fost înregistrate pe teritoriul României în ultimele 24 de ore, iar 23 de pacienți COVID-19 au murit, arată cele mai recente date furnizate de Grupul de Comunicare Strategică. Asta duce bilanțul epidemiei la 28.582 de infectări și 1.731 decese.
Sunt 223 de oameni internați la Terapie Intensivă.
De la declanșarea crizei, 759.037 de teste au fost prelucrate la nivel național.
Vineri, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că în acest moment nu există pericolul revenirii la starea de urgență. Totuși, dat fiind numărul mare de cazuri de coronavirus din ultimele trei săptămâni, guvernanții pot lua în calcul prelungirea stării de alertă.