Premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că în cazul în care situația epidemiologică o va impune, alegerile locale, programate pentru data de 27 septembrie și amânate deja în contextul pandemiei de coronavirus, ar putea fi din nou amânate. Șeful Guvernului a precizat că aceasta nu este o varianta de dorit, însă dacă vaa fi necesar, autoritățile sunt pregătite să recurgă și la această măsură pentru a limita răspândirea virusului.
”Problema este dacă derularea coampaniei electorale și organizarea alegerilor creează un risc epidemiologic suplimentar sau nu. Fac apel către toate formațiunile politice și toți liderii să nu mai facă campanie electorală pe tema epidemiei. Avem nevoie de solidaritate, de mesaje coerente și de o mobilizare a tuturor liderilor politici, formațiunilor politice, primarilor pentru a putea lupta contra acestei epidemii.
În măsura în care se constată că nu există riscuri suplimentare din punct de vedere epidemiologic, se pot derula alegerile. Decizia referitoare la alegeri aparține numai Guvernului și PNL. Data alegerilor este stabilită prin vot, aproape unanim, în urma unor consultări făcute cu toți liderii politici. Să nu uităm că am mai amânat o dată alegerile. E vorba și de legitimitate, și de democrație. Nu ne dorim să ajungem în situația în care să discutăm despre amânarea alegerilor, dar dacă va fi necesar suntem pregătiți pentru orice măsură pentru a apăra sănătatea populației”, a spus Ludovic Orban.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Alegerile locale trebuiau să aibă loc la începutul acestei veri, însă au fost amânate pe fondul pandemiei de COVID-19.
PreședinteleKlaus Iohannisa promulgat, joi, legea privind stabilirea datei de 27 septembrie ca fiind cea la care vor avea loc alegerilor locale din acest an.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat, vineri, calendarul pentru alegerile locale. Astfel, începând de săptămâna viitoare, mai precis, din data de 20 iulie, partidele politice, dar şi candidaţii independenţi vor putea să înceapă să strângă semnăturile pentru candidaturi.
În intervalul 7 – 11 august va avea loc înregistrarea alianțelor electorale, iar în perioada 7 – 18 august se vor depune candidaturile. Campania electorală va începe pe 28 august, urmând a se încheia pe data de 26 septembrie, la ora 7.00.
Dacă vor avea loc, alegerile din acest an se vor desfășura în condiții speciale, pentru a fi limitat cât mai mult posibil riscul răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus.
„Este adevărat că nu se vor putea organiza adunări publice, mitinguri electorale, normal, dacă se face campanie din casă în casă, candidaţii vor trebui să poarte mască, pentru că în spaţii închise se poartă mască, se va apela la o campanie mai intensă pe media, pe online, că acum online este clar un mijloc de comunicare safe. Trebuie să se adapteze şi candidaţii şi alegătorii. (…) În organizarea secţiilor de vot, evident, trebuie să iei nişte măsuri legate de numărul maxim de persoane care să intre, se stă la coadă la anumită distanţă, trebuie dezinfectanţi, măşti de protecţie, toate regulile trebuie respectate”, spunea, recent,Ludovic Orban.
Și președintele Klaus Iohannis a afirmat, de curând că alegerile locale se pot desfășura, cu respectarea regulilor de protecție.
„Alegerile locale în septembrie se pot organiza. Dacă respectăm aceste reguli simple, purtarea măștii, distanțarea. Nu evenimentul în sine e problema, ci campania. Nu pot să-mi imaginez să facem mari adunări electorale. Este o provocare și pentru politicieni. Procesul de votare în sine se poate organiza, dacă se respectă toate normele”, a declaratKlaus Iohannis.
România se confruntă de câteva săptămâni cu creștere alarmantă a cazurilor de infectare cu noul coronavirus, vinerii fiind raportate 799 de noi infectări într-un interval de 24 de ore, cel mai mare număr de îmbolnăviri de la debutul pandemiei.