Ludovic Orban: Nu am luat niciodată în calcul înghețarea anului școlar / Nu suntem încă la vârful epidemiei de coronavirus / Despre Adrian Streinu Cercel: Pare că nu înţelege deloc societatea

Publicat: 22 04. 2020, 00:04
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ludovic Orban a declarat că România nu a atins încă vârful epidemiei de coronavirus, prin urmare măsurile de prevenție trebuie respectate în continuare. Totuși, nu se așteaptă la o creștere importantă a numărului de infectări cu COVID-19 în perioada următoare, dat fiind că românii au înțeles că trebuie să rămână acasă chiar și în zilele de Paște. Cât despre anul școlar, prim-ministrul a precizat că niciodată nu a fost luată în cazul înghețarea acestuia. Șeful Guvernului a ținut și să critice propunerile de izolare a bătrânilor, formulate de profesorul Adrian Streinu Cercel.

Ludovic Orban: Nu suntem la vârful epidemiei de coronavirus. Trebuie să respectăm toate măsurile

Prim-ministrul Ludovic Orban a ținut să transmită românilor „aprecierea şi respectul” său pentru „modul exemplar” în care s-au comportant în zilele de Paște, înțelegând că trebuie chiar și acum să respecte măsurile de distanțare socială, pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

„Am trecut de un moment ce putea fi foarte dificil. Cred că sărbătoarea s-a derulat în condiţii extrem de bune şi că nu poate să constituie baza unei creşteri a riscului de răspândire a virusului. Dar nu trebuie să ne relaxăm, căci nu suntem la vârful epidemiei. Trebuie să respectăm toate măsurile”, a declarat premierul, la TVR.

Potrivit acestuia, capacitatea de tratare a pacienților COVID-19 în secțiile de Terapie Intensivă nu a fost depășită și, dacă acest lucru se va întâmpla, autoritățile au deja soluții.

Pentru tratarea pacienților fără simptome sau cu simptome ușoare, autoritățile pregătesc „locuri de tratament de tip spaţiu hotelier, care să ofere posibilitatea unui anumit confort şi asistenţă medicală”.

Ludovic Orban: Înghețarea anului școlar nu a fost niciodată luată în calcul

Șeful Guvernului a mai precizat, la TVR, că niciodată nu a fost luată în calcul ipoteza înghețării anului școlar din pricina epidemiei de coronavirus.

„Cu siguranţă nu am avut niciun moment în evaluare această posibilitate de îngheţare a anului şcolar. Obiectivul nostru este să asigurăm toate condiţiile posibile astfel încât elevii, studenţii să încheie anul şcolar, să poată să dea toate examenele”, a punctat premierul.

Școlile au fost închise pe 11 martie.

Marți, Monica Anisie a susținut că la nivelul Ministerului Educației e preconizată redeschiderea școlilor după ridicarea stării de urgență, care ar urma să se întâmple în a doua jumătate a lunii mai. În schimb, ministru Sănătății, Nelu Tătaru, nu e deloc încrezător că se va întâmpla acest lucru: „Așa de repede, odată cu ridicarea stării de urgență, nu cred, dar vom avea o discuție efectivă cu fiecare minister în parte”.

Ludovic Orban, despre propunerile lui Adrian Streinu Cercel: Nu fac parte din deciziile care se iau la nivelul Guvernului

Profesorul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase ”Matei Balş”, a propus într-un proiect numit „Vacanța mare” separarea bătrânilor de familii pentru o perioadă de 3 luni şi izolarea totală în categoria de vârstă 40-65 de ani, „în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie”. Premierul Ludovic Orban a ținut să precizeze că aceste propuneri nu fac parte din deciziile care se iau la nivelul Guvernului.

„Domnul Streinu Cercel vorbeşte în numele său personal. Nu are nicio legătură cu deciziile la nivelul Guvernului şi critic sever aruncarea în spaţiul public a unor propuneri care nu fac parte din deciziile care se iau la nivelul Guvernului”, a insistat Orban.

Acesta a precizat că Executivul nu ia în calcul impunerea de noi restricții în ceea ce privește vârstnicii: „Ei vor face parte din planul de relaxare, nu vor fi supuşi niciunei discriminări”.

Streinu Cercel „pare că nu înţelege deloc societatea, nu înţelege deloc respectul faţă de drepturile şi libertăţile fundamentale”, a mai afirmat Ludovic Orban. În opinia sa, ce a făcut profesorul este „un act iresponsabil”.

De altfel, propunerile managerului de la ”Matei Balș” au fost criticate dur inclusiv de președintele Klaus Iohannis.