Ludovic Orban: Nu a existat o discuție în PNL cu privire la nominalizarea lui MRU la șefia SIE. Este atributul președintelui de a propune directorul SIE

Publicat: 25 06. 2015, 13:59
Foto: B1 TV

Prim-vicepreședintele Partidului Național Liberal Ludovic Orban a declarat joi că în cadrul PNL nu a existat o discuție  referitoare la nominalizarea luui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea Servciului de Informații Externe. Totodată, liberalul a subliniat că desemnarea șefului SIE este atribuția șefului statului, informează Agerpres.

„Nu a existat o discuție. Este atributul președintelui de a propune directorul SIE. Nu era necesar un vot în Biroul Politic (n.r. al PNL), pentru că nu este o funcție politică. Dacă era ministru sau reprezentant într-o instituție publică era nevoie de un astfel de vot, dar pentru directorul SIE nu este necesară o astfel de dezbatere. Este atributul președintelui care l-a nominalizat pe
Mihai-Răzvan Ungureanu și grupurile PNL vor susține această candidatură”, a declarat Ludovic Orban.

Liberalul a mai precizat că în cazul în care vor apărea „tertipuri procedurale”, PNL va cere sesiune extraordinară pentru votul în cazul nominalizării lui Ungureanu la șefi SIE.

„Dacă sunt tertipuri procedurale s-ar putea să apelăm și la această metodă de convocare prin intermediul a patru membri de la Cameră și a cinci membri de la Senat, dar eu nădăjduiesc să nu fie necesară această procedură de convocare, pentru că nu văd niciun fel de temei constituțional sau regulamentar pentru a se apela la această procedură”, a mai spus Orban.

Mihai Răzvan Ungureanu a fost nominalizat miercuri de președintele Klaus Iohannis pentru funcția de director al SIE. Ungureanu a mai ocupat acest post între anii 2007 și 2012.