Ludovic Orban a respins categoric informațiile potrivit cărora forțele de ordine care verifică declarațiile pe proprie răspundere ale oamenilor, în contextul epidemiei de coronavirus, au plan de dat amenzi. Premierul a afirmat că a discutat cu oficiali din Ministerul de Interne și din Poliția Română și că a pus accent de fiecare dată pe ideea de prevenție. Precizările vin în contextul în care există voci în spațiul public care acuză forțele de ordine că au plan de dat amenzi. Orban a ținut să condamne această „campanie” împotriva polițiștilor și jandarmilor.
Ludovic Orban a respins categoric acuzațiile că forțele de ordine care verifică în această perioadă respectarea Ordonanțelor Militare ar avea un plan de amenzi. Premierul a declarat, pentru TVR, că a discutat cu șefi din Ministerul de Interne, Poliție, Poliție de Frontieră și Jandarmerie, iar de fiecare dată s-a pus accent pe prevenție, pe o atitudine ponderată și politicoasă. El a insistat că a solicitat să se dea întâi avertismente și doar în cazuri de încălcare „foarte clară, foarte severă, cu bună ştiinţă” a Ordonanțelor Militare să fie aplicate sancțiuni.
„Nu a existat niciodată o dispoziţie în sensul de a se da amenzi la kilogram, de a se da plan de amenzi. Nu există o astfel de decizie! Când se dă o amendă sau se deschide dosar penal, se face din motive solide”, a insistat prim-ministrul.
Orban a ținut să se refere și la „abuzurile pe plan local”, precizând că a solicitat instituțiilor din subordinea Ministerului de Interne să corecteze aceste situații.
În schimb, premierul a condamnat „campania” pornită în spațiul public împotriva polițiștilor și jandarmilor și a insistat că „regulile trebuie respectate”.
Grupul de Comunicare Strategică transmite zilnic, în cadrul bilanțului de la ora 13.00, câte persoane au fost amendate în intervalul precedent de 24 de ore, din cauza nerespectării restricțiilor privind circulația. Cele mai recente date arată că în ultimul interval 5.271 de persoane au primit amenzi în valoare totală de 12.748.883 de lei.
În perioada sărbătorilor pascale, mai multe incidente au avut loc în Hunedoara, Dâmbovița, Brașov, Ilfov și București. Totuși, șeful Poliției Românie, chestor principal Liviu Vasilescu, a declarat că infracționalitatea a scăzut față de perioada smilară a anului trecut.
„Infracționalitatea din perioada sărbătorilor Pascale a scăzut cu 17% față de anul trecut, cu 10% față de anul 2018. Trendul descedent se menține și privind faptele comise cu violență, unde înregistrăm o scădere de 47% față de anul trecut și de 21% față de 2018”, a declarat Vasilescu. Acesta a explicat și ce sancțiuni au fost aplicate în urma incidentelor din ultimele zile.
La rândul său, ministrul de Interne, Marcel Vela, a remarcat faptul că românii au înțeles, într-o proporție covârșitoare, că trebuie să respecte măsurile de distanțare socială și să rămână acasă chiar și în zilele de Paște.
„Rugămințile noastre au fost aplicate într-un mod exemplar cum poate nu s-au așteptat cei care își doreau să speculeze negativ acest moment. Dovada dumneavoastră de respect și patriotism pentru toată munca noastră din spatele acestor zile a fost cu adevărat impresionantă și vă spun din suflet MULȚUMESC!”, a transmis Marcel Vela, pe Facebook.