Ludovic Orban: Ne propunem să planificăm cât mai bine atragerea și gestionarea fondurilor europene. Creșterea durabilă nu poate fi concepută în absența digitalizării (VIDEO)

Publicat: 04 09. 2020, 10:34

Premierul Ludovic Orban a lăudat, vineri, solidaritatea de care au dat dovadă statele Uniunii Europene în lupta cu epidemia de coronavirus. Acesta a precizat apoi că suntem în fața a numeroase provocări, în procesul de redresare economică post-COVID-19, și tot unitatea europeană va fi cea care ne va ajuta. Șeful Guvernului a mai afirmat că România va depune toate eforturile pentru a atrage și gestiona cât mai bine banii europeni. A mai vorbit apoi despre importanța digitalizării.

Ludovic Orban, despre solidaritatea UE în fața epidemiei de coronavirus

Șeful Guvernului a lăudat, vineri, atitudinea statelor UE în fața epidemiei de COVID-19. Acesta a remarcat că, după răspunsurile inițiale care au fost reactive și în mare parte individuale, europenii au depus un efort comun în lupta cu boala și chiar i-au ajutat și pe alții.

„S-a văzut interdependența sporită dintre statele membre și nevoia stringentă de acțiune concertată. Chiar dacă sunt voci care doresc să susțină altceva, pentru noi lucrurile au fost foarte clare. Criza provocată de pandemie a arătat valoarea reală a unității și solidarității europene. Exemple precum achiziția comună de medicamente, donația de medicamente și echipamente, schimb de medici și de pacienți, instituirea de noi instrumente de sprijin financiar, scheme de șomaj sau mecanisme de relansare și reziliență, reglementările de repartiere a cetățenilor UE aflați în situații dificile, toate au arătat această solidaritate și eficiența acțiunii comune.

Trebuie să construim pe această bază cu o mai mare solidaritate și unitate. E nevoie de adaptare la noul context și acomodarea noilor realități la acțiunile comune. Trebuie să ne concentrăm pe procesul de redresare și dezvoltare. Adaptarea trebuie să ducă la răspunsuri care să fie îmbunătățite permanent. Chiar dacă răspunsurile inițiale au fost reactive și în mare parte individuale, într-un timp scurt putem să menținem această evoluție pentru a avea o acțiune comună”, a declarat Ludovic Orban.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

El a ținut să laude și atitudinea României în toată această perioadă: „În linie cu angajamentul său proeuropean, Românie a fost unul din susținătorii clari ai solidarității și acțiunii europene corodonate, după o perioadă în care am învățat din greșeli, la fel ca alte state. Am reacționat și am dat exemple de solidaritate, trimițând echipe de medici, participând la constituirea primei rezervei strategice a UE de echipamente medicale, din care apoi s-au distribuit materiale către state membre și țări din Balcani”.

Șeful Guvernului a vorbit apoi despre provocările și obstacolele pe care UE, inclusiv România, le va întâmpina pe drumul redresării economice.

„Trebuie să îmbunătățim procedurile, mecanismele, resursele și expertiza, pentru a fi mai bine pregătiți în fața unor situații majore de criză.

Avem de gestionat provocările fazei de relansare economică. Acordul istoric din iulie reprezintă o confirmare clară că statele membre au înțeles importanța solidarității. Planul va permite tuturor să aloce resurse importante în obiectivele de dezvoltare pe termen mediu și lung”, a mai afirmat prim-ministrul.

Ludovic Orban, despre planurile Guvernului de redresare economică post-COVID-19

Premierul a mai vorbit apoi despre situația particulară a României, despre importanța absorbiției fondurilor europene și despre digitalizare.

„Vom urmări cu priortate să asigurăm coerența între măsurile naționale și cele europene. Ne propunem să planificăm cât mai bine atragerea și gestonarea fondurilor alocate pentru a nu rata această oportunitate.

Dezvoltarea și creșterea durabilă nu mai pot fi concepute în absența digitalizării. Una din lecțiile învățate e modul în care ea poate duce la noi decalaje dacă nu asigurăm resursele și competențele necesare inclusiv în educație. Noile evoluții din domeniu riscă să-i lase în urmă exact pe cei care au nevoie de sprijin, categoriile cele mai dezavantajate ale populației”, a mai afirmat Ludovic Orban.