Ludovic Orban denunţă „starea absolut catastrofală din sistemul de sănătate”. Moţiune împotriva Sorinei Pintea

Ludovic Orban denunţă starea absolut catastrofală din sistemul de sănătate. Moţiune împotriva Sorinei Pintea

Opoziţia a mai luat la ţintă un ministru al Cabinetului Dăncilă.
Liderul PNL, Ludovic Orban, a anunţat că partidul pe care îl conduce va depune săptămâna viitoare o moţiune împotriva ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea.

Moţiunea va face referire la „starea absolut catastrofală din sistemul de sănătate”, în special la dezechilibrele create prin majorările salariale din sistem, dar şi la lipsa de susţinere a medicinei ambulatorii şi de familie, a precizat Orban.

„Starea este absolut catastrofală în sistemul de sănătate iar din acest motiv, noi am decis să depunem moţiunea împotriva ministrului Sănătăţii, moţiune prin care solicităm ca ministrul Sănătăţii să plece acasă, evident, de mânuţă cu Olguţa Vasilescu, care este iniţiatoarea proiectului de act normativ privind regulamentul sporurilor şi creşterile salariale care au fost făcute doar pentru anumite categorii din sănătate”, a declarat duminică, la Botoşani, Ludovic Orban, potrivit Agerpres.

Preşedintele liberalilor susţine că prin deciziile luate de guvernarea PSD-ALDE sistemul de sănătate a fost făcut „praf”, subliniind că sectorul sanitar nu poate fi susţinut doar de medici, ci de toate categoriile profesionale care activează în el.
„La ora actuală, Guvernul şi ministrul Sănătăţii au reuşit să facă praf întreg sistemul de sănătate din România, prin aplicarea unor reglementări asupra cărora nu s-a făcut nicio analiză, niciun fel de studiu de impact, niciun fel de prognoză privitoare la consecinţele asupra salariilor. Prin creşterea salariilor medicilor şi asistentelor şi prin aplicarea noului regulament de sporuri, s-a ajuns la situaţia în care care 25-30% dintre angajaţii spitalelor să înregistreze creşteri de venituri, dar, accentuez, nu toţi, iar pentru restul angajaţilor, care nu sunt medici sau asistenţi, au scăzut salariile sau cel mult au rămas la acelaşi nivel. La ora actuală, spitalele sunt în prag de explozie. Nimeni nu mai poate să facă nimic. Spitalele nu pot fi ţinute numai prin bunăvoinţa medicilor, este nevoie de contribuţia tuturor celorlalte categorii de angajaţi, care la ora actuală sunt într-o profundă nemulţumire pentru diminuarea veniturilor şi care au ieşit în stradă”, a adăugat Ludovic Orban.

Mai mult, preşedintele PNL acuză actuala guvernare că nu a făcut niciun fel de investiţii în medicina ambulatorie şi de familie, dar şi că tratează medicina preventivă „ca o cenuşăreasă” şi pe medicii de familie, ca „pe nişte duşmani ai sistemului medical”.

„În toate ţările europene, din bugetul de sănătate o cotă de minimum 10%, deşi media este în jur de 13-14% la nivel european, se duce către medicina preventivă, către medicina de familie. La noi, alocările din bugetul asigurărilor sociale către medicina de familie sunt de 5,8%. Medicii de familie au fost transformaţi în birocraţi. Peste 50% din timpul pe care şi-l petrec nu şi-l petrec ca să îşi exercite profesia, ci numai ca să scrie hârţoage care le sunt solicitate de minister sau de la cei de la casa de sănătate. Niciun fel de investiţii pentru susţinerea medicinei de familie şi medicinei ambulatorii. Cheltuirea resurselor se face către spitale, dar nişte spitale care sunt menţinute prin resursele alocate într-o stare extrem de proastă, iar acum sunt în prag de explozie. Să fim cinstiţi! Câte spitale mai funcţionează la parametri optimi ca urmare a nemulţumirilor profunde care au fost create în fiecare spital?”, a arătat Orban.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”