Orban: Sunt foarte mulțumit de miniștrii noștri. Nu ne judecă pe noi PSD, care a coborât exigența extrem de jos

Orban: Sunt foarte mulțumit de miniștrii noștri. Nu ne judecă pe noi PSD, care a coborât exigența extrem de jos
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ludovic Orban, premierul desemnat, a declarat că este foarte mulțumit de modul în care s-au prezentat miniștrii pe care i-a propus în audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului. Asta cu atât mai mult cu cât, susține el, audierile de zilele acestea au fost cele mai dure din ultimii 15 ani. Miniștrii PNL sunt oameni competenţi și dedicaţi servirii interesului public, a insistat Orban.

„Sunt foarte mulţumit de echipa guvernamentală, sunt mândru de prestaţia pe care au avut-o miniştrii, în cele mai grele condiţii de audiere care au existat în ultimii 15 ani, nu îmi aduc aminte să fie astfel de audieri maraton cu proceduri de întrebare – răspuns, în care să dureze audierile trei ore, în care să fie un torent de invective şi de critici nesusţinute”, a declarat Orban.

Majoritatea covârșitoare a miniștrilor, însă, au primit aviz negativ în aceste comisiicontrolate de PSD. Despre asta, premierul desemnat a susținut că a fost doar o „comandă politică”

„Audierea miniştrilor în Comisii este o procedură care este prevăzută în Constituţie şi în regulamente, este un test la care sunt supuşi miniştrii privitor la cunoaşterea în domeniul respectiv şi reprezintă un examen serios. Acum, sigur că nu ne judecă pe noi parlamentarii PSD care au învestit fără nicio întrebare şi fără niciun fel de problemă miniştri care au făcut praf imaginea Guvernului şi care au coborât la un nivel extrem de jos exigenţa pentru ocuparea funcţiilor de miniştri”, a mai declarat Ludovic Orban.

Cât despre decizia Senatului de respinge Ordonanța de Urgență privind anticipatele, Orban a susținut că există mai multe măsuri ce pot fi luate: „Putem ataca la CCR, avem multe soluţii. Eu sunt convins de faptul că această reglementare este extrem de necesară, este benefică, întăreşte democraţia, lărgeşte drepturile electorale ale cetăţenilor”.

Senatul este primă Cameră sesizată în acest caz, urmând ca actul normativ să fie trimis Camerei Deputaților, în calitate de for decizional.

Miniștrii propuși de PNL au fost audiați, vreme de trei zile, în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Puțini dintre ei au primit aviz pozitiv. Este vorba despre Nicolae Ciucă – ministrul propus al Apărării Naţionale, Virgil Popescu – ministrul propus al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Bogdan Aurescu – ministrul propus al Afacerilor Externe, și Adrian Oros – ministrul propus al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

De altfel, procedura este mai mult o formalitate, dat fiind că PNL a transmis că obiectivul său principal este ajungerea la alegerile anticipate, fapt ce ar însemna căderea a două guverne succesive. În acest scop, liberalii au susținut deja că vor vota împotriva propriului guvern, pentru a se face astfel încă un pas pe drumul anticipatelor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”
20:57 - O fetiță de 11 ani din Neamț a fost bătută crunt de o vecină. Poliția nu a fost sesizată. Explicațiile părinților
20:48 - Un român pe jumătate chinez a dat lovitura cu o afacere în Toronto: „The Mămăliga Kitchen. Da, a fost un mare succes”
20:48 - Calcul: Câți bani a primit în plus un pensionar, care are o vechime de 26 de ani pe cartea de muncă. Lista completă cu majorările de care au beneficiat seniorii
20:26 - Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): Noua ţintă de deficit a Guvernului, de 6,9%, e cu mult mai mare decât cea asumată inițial. Dacă nu ar fi existat amnistia, acel 6,9% din PIB, ar fi însemnat 7,3 – 7,4%
20:26 - Cum pot vota cetățenii români, prin corespondență, la alegerile prezidențiale și parlamentare. Acesta este termenul-limită pentru înregistrare
20:16 - Comisia Europeană va da undă verde la vânat lupi în România și alte state din UE. Cum poate acest lucru să afecteze românii
19:59 - Cum arată Raiul, în realitate. Un renumit neurochirurg a explicat totul: “Aceasta a fost dovada incontestabilă”
19:41 - De ce nu ar trebui să bei prea multă apă dacă îți dorești să fii hidratat pe tot parcursul zilei. Câtă apă este necesar să bem