Ludovic Orban, mesaj către IPS Teodosie: „Sfatul meu este să îndemne credincioșii la respectarea regulilor. Sunt făcute să apere sănătatea oamenilor”

Ludovic Orban, mesaj către IPS Teodosie: Sfatul meu este să îndemne credincioșii la respectarea regulilor. Sunt făcute să apere sănătatea oamenilor
Foto: Inquam Photos / Lavinia Cioaca

Premierul Ludovic Orban a avut o primă reacție după criticile adresate de IPS Teodosie, nemulțumit de faptul că, în acest an, nu se vor desfășura pelerinaje cu ocazia Sfântului Andrei. Ludovic Orban l-a sfătuit pe IPS Teodosie că ar fi mai bine să îi îndemne pe credincioși să respecte regulile de protecție sanitară pentru că acestea sunt mnite să le apere sănătatea, nu să blocheze manifestările religioase:

„La Constanța este o situație specială pentru că municipiul Constanța este în carantină la propunerea DSP, cu avizul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a emis decizia de carantinare.

În decizia de carantinare a Constanței există și o prevedere legată de regulile la desfășurarea slujbelor și a pelerinajelor. Nu se interzic slujbele. Ele se organizează în anumite condiții și nu este o măsură generală. Este o măsură care a fost impusă într-o zonă carantinată, pentru că din păcate în Constanța ne-am confruntat cu o creștere a număruluid e cazuri și autoritățile județene au considerat că este necesară această decizie de intrare în carantină.

Sfatul meu sincer este ca IPS Teodosie să îndemne credincioșii la respectarea regulilor. Aceste reguli nu sunt făcute să împiedice credincioșii să se roage sau să participe la pelerinaje, ci sunt făcute să apere sănătatea. Eu cred că orice om trebuie să aibă grijă de sănătatea oamenilor”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Tribunalul Constanţa a respins cerereaÎnalt Prea Sfinţitului Teodosie de a ține un pelerinaj de Sfântul Andrei. Asta nu l-a oprit pe înaltul prelat să îi îndemne pe oameni să meargă la pelerinaj. În plus, i-a trimis o scrisoare premierului, în care îi spunea că oamenii au îndurat suficient şi că nu va îngădui ca dreptul de a-l cinsti pe Sfântul Andrei să fie călcat în picioare.

În timp ce magistraţii constănţeni respingeau cererea intentată de Arhiepiscopia Tomisului împotriva autorităţilor locale, prin care s-a cerut să fie permisă organizarea pelerinajului de Sfântul Andrei, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie a ținuto slujbă într-o biserică din Constanţa. Rând pe rând, enoriaşii au fost scoşi afară de forţele de ordine, deoarece în timpul carantinei, slujbele se organizează doar în exteriorul lăcaşelor de cult. În plus, zeci de oameni nu purtau nici măcar măști de protecție.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`