Ludovic Orban: Medicul erou de la Piatra Neamț a ajuns la Spitalul Militar Regina Astrid din Belgia și este în tratament / Colegii belgieni ne-au semnalat că există un bombardament din partea jurnaliștilor din România (VIDEO)

Publicat: 15 11. 2020, 16:47
Foto: gov.ro

Premierul Ludovic Orban a oferit, duminică, noi detalii despre starea lui Cătălin Denciu, medicul erou care era de gardă la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean Piatra Neamț sâmbătă seară în momentul în care a izbucnit tragicul incendiu.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ludovic Orban, despre medicul erou Cătălin Denciu

„Pot să vă spun despre medicul erou de la Piatra Neamț că a ajuns la Spitalul Militar Regina Astrid din Belgia. A fost preluat, s-a evaluat starea de sănătate și este în tratament. Am o rugăminte către reprezentanții mass media, o rugăminte pe care v-o formulez în numele managementului spitalului – nu mai sunați direct la spital, la secția respectivă, la centrul pentru arși, pentru că literalmente prietenii belgieni care ne-au acordat sprijin imediat ne-au semnalat faptul că există un adevărat bombardament din partea jurnaliștilor din România asupra activității. Îi rog din nou pe cei care efectuează aceste apeluri din partea mass media să nu mai sune, pentru că nu fac altceva decât să deranjeze. Suntem ținuți la curent cu evoluția stării de sănătate a medicului erou. Când avem informații relevante, le vom pune la dispoziția mass media. Ne rugăm pentru sănătatea domnului doctor și putem să vă spunem că este îngrijit în cele mai bune condiții, deoarece Spitalul Militar Regina Astrid este unul dintre spitalele care are unele dintre cele mai ridicate standarde în materie de tratare a marilor arși”, a declarat Ludovic Orban.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, Cătălin Denciu fusese adus la Bucureşti, cu elicopterul. În aparatul de zbor, medicul erou i-a relatat ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, ce s-a întâmplat în salonul în care au murit 10 pacienți.

Medicul Cătălin Danciu a ajuns în Belgia, duminică după prânz, la bordul unui avion C-27J Spartan al Forţelor Aeriene Române, cu asistenţă medicală specializată asigurată de o echipă din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi SMURD Bucureşti. El a fost internat la Spitalul Militar Regina Astrid.

În seria de declarații de presă făcute duminică, Ludovic Orban a făcut mai multe precizări despre tragedia de la Neamț și reacția autorităților.

„În cursul dimineții, la ora 10, am avut o întrevedere cu domnii miniștri Marcel Vela, Nelu Tătaru, domnul secretar de stat Arafat, cu domnul general Iamandi, cu alți factori responsabili, implicați în evaluarea situației în urma tragediei de la Neamț. Și la ora 10, și la videoconferință, am solicitat ca echipe mixte ale Direcției de Sănătate Publică, partea de Inspecție sanitară, și din partea Inspectoratelor Județele pentru Situații de Urgență, respectiv pompierii, să efectueze o evaluare, începând de luni, în toate secțiile de Terapie Intensivă, o evaluare privitoare la toate instalațiile de alimentare cu gaze pentru secțiile de Terapie Intensivă și, de asemenea, la verificarea conformității cu reglementările în ceea ce privește toate măsurile pentru a asigura siguranța pacienților și a cadrelor medicale în cadrul secției de Terapie Intensivă”,