Ludovic Orban, liderul PNL și președintele Camerei Deputaților, a declarat că „odată ce s-a luat o decizie, toți miniștrii trebuie să respecte decizia” și că „dacă premierul comunică un punct de vedere, orice ministru trebuie să respecte poziția premierului, căci premierul conduce Guvernul”. Orban a făcut aceste afirmații la finalul ședinței Biroului Executiv al PNL în care, susțin surse, s-ar fi discutat despre nemulțumiri pe care unii liberali le au față de unii miniștri USR-PLUS.
Despre discuțiile care ar fi avut loc în Biroul Executiv al PNL, nemulțumiri cu privire la activitatea și discursurile unor miniștri USR-PLUS, Ludovic Orban a afirmat: „Discuția a fost legată de coeziunea coaliției, de luare de decizii și de comunicarea deciziilor într-un mod coerent și reducerea numărului de disonanțe în acțiunea guvrrnamentală și a coaliției Consider că orice subiect trebuie discutat în coaliție, trebuie luate decizii și comunicate public după ce sunt luate. E valabil și la nivelul Guvernului. Odată ce s-a luat o decizie, toți miniștrii trebuie să respecte decizia. Dacă premierul comunică un punct de vedere, orice ministru trebuie să respecte poziția premierului, căci premierul conduce Guvernul”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Afirmațiile vin în contextul în care au existat mai multe declarații contradictorii ale membrilor Cabinetului. De exemplu, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat că vor exista și trebuie să existe sancțiuni în cazul medicilor care coordonează centrele de vaccinare anti-COVID-19 și care permit vaccinările „peste rând”. Premierul Florin Cîțu a avut, în schimb, ieșiri publice în care s-a opus ferm unei astfel de decizii. La fel a făcut și Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. Într-un final, luni, Ministerul Sănătății a anunțat că nu se ia în calcul impunerea unui regim de sancțiuni în astfel de situații.
Ludovic Orban s-a referit și la discuțiile care au exista în ultimele zile în jurul Planului Național de Redresare și Reziliență. El a precizat că liberalii s-au arătat deranjați de criticile aduse din USR-PLUS față de varianta de plan pregătită de PNL când acesta era singur la guvernare.
Săptămâna trecută, de exemplu, Marius Vasiliu, secretarul de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, minister condus de Cristian Ghinea (USR-PLUS), a susținut că România nu a transmis niciun plan Comisiei Europene pentru evaluare, ci doar nişte bucăţi:„Am primit observaţii de la Comisia Europeană asupra unor componente ale PNRR. Totodată am constatat că, deşi în decembrie se afirma că nu au fost formulate observaţii asupra Planului, realitatea este că România nu a transmis de fapt un Plan, ci doar nişte bucăţi. Un prim aspect pe care-l semnalează Comisia este absenţa formulării unor reforme foarte clare şi totodată faptul că acele părţi ce au fost transmise nu respectă cerinţele regulamentului”.
„În privința PNRR recapitulez: noi am adoptat o propunere de plan, care a fost lansată în dezbatere publică. La acea dată am elaborat propunerea pe baza propunerii Comisiei. Între timp, în urma dezbaterii la nivelul Parlamentului și a negocierilor între Parlament și Consiliu, a rezultat o formă de regulament. Noi trebuie să punem în acord PNRR cu forma regulamentului. Noi avem un guvern de coaliție care a fost investit în 23 decembrie. Miniștrii pot formula și alte propuneri decât cele din vechiul plan. Obiectivul nostru e să îmbunătățim planul prin contribuția miniștrilor, a reprezentanților autorităților lcoale, prin consulatrea cu societatea civilă, patronate, sindicate.
Au fost discuții în PNL, pe care nu are rost să le ascund, că nu e corect să dai declarații critice față de PNRR, ci planul trebuie competat îmbunătățit. Veți vedea că și forma finală va cuprinde în mare parte toate reformele care sunt incluse azi. Termenul de depunere într-o variantă neoficială e 2 martie, iar termenul cu comentariile Comisiei e 4 aprilie. Noi ne vom încadra în acești termeni, nu e nicio problemă”, a declarat acum Ludovic Orban.