Ludovic Orban: Capacitatea la ATI e în creștere. Încercăm acum să mărim personalul care susține activitatea secțiilor de Terapie Intensivă și nu numai (VIDEO)

Ludovic Orban: Capacitatea la ATI e în creștere. Încercăm acum să mărim personalul care susține activitatea secțiilor de Terapie Intensivă și nu numai (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Ludovic Orban a vorbit, luni, despre situația secțiilor de ATI din România și a precizat că nivelul de capacitate este în creștere. „Încercăm acum să creștem personalul care susține activitatea secțiilor de Terapie Intensivă și nu numai, și a secțiilor celelalte, astfel încât să putem să creștem această capacitate până la nivelul nevoilor existente”, a subliniat, printre altele, prim-ministrul.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ludovic Orban, despre situația secțiilor de Terapie Intensivă

Întrebat câte paturi de ATI libere există la nivelul României, premierul Ludovic Orban a răspuns: „Noi avem o capacitate în creștere, avem un plan de creștere a acestei capacități, pe care deja îl implementăm, și putem crește capcitatea constant. Avem atât plan făcut în privința unităților spitalicești unde se crește capacitatea, avem plan făcut și suntem pregătiți să dotăm orice fel de secție care va fi dedicată terapiei intensive pentru pacienții COVID. Sigur că încercăm acum să creștem personalul care susține activitatea secțiilor de Terapie Intensivă și nu numai, și a secțiilor celelalte, astfel încât să putem să creștem această capacitate până la nivelul nevoilor existente”.

Întrebat câte locuri libere mai sunt în acest moment, el a declarat: „Aș prefera să vă răspundă la această întrebare domnul ministru al Sănătății. Noi am avut discuții în fiecare zi pe tema aceasta, există deja plan făcut. Orice detaliu legat de creșterea capacității de a trata în secțiile ATI cu detalii concrete cred că este apanajul ministrului Sănătății să vă comunice aceste lucruri”.

Premierul vorbise și duminică, în direct pe B1 TV, despre situația secțiilor de Terapie Intensivă și afirma că „au fost situații extreme în careau fost mutați în alte localități, am mutatla Timișoara, la Târgu Mureș. Capacitatea maximă încă nu e atinsă, că mai avem cel puțin 25% capacitate. Am prevăzut și măsuri de a suplimenta numărul de locuri de la ATI în timp foarte scurt. Există ventilatoare, dotări. Pe de altă parte, nu poți să pui toate secțiile ATI la dispoziția pacienților COVID, că mai sunt și alți oameni cu alte afecțiuni care sunt în situații critice din alte motive. Mai există și spitalul modular pus la dispoziție de asociația ”Dăruiește Viața”, avem cele 5 tiruri care pot fi deplasate, fiecare cu câte 12 locuri. În spitalele COVID și de suport COVID nu intră decât pacienții COVID.Sunt câteva cazuri unde, acolo unde pot exista circuite separate, să existe și bolnavi cu alte afecțiuni și cu COVID, dar separat. Deja DSP București și nu numai a solicitat spitalelor să încerce să găsească formula de a face circuite separate, ca dacă se depășete numărul de paturi la ATI, să se facă circuite separate și saloane separate la alte spitale. Astfel, să fie tratați pacienți COVID și în spitale non-COVID sau care nu sunt de suport COVID. Noi am încercat permanent să creștempermanent numărul de pacienți la ATI. Aici avem altă limită, care ține de numărul de medici și de asistente. A trebuit și să apelăm la detașări ca să asigurăm numărul necesar. La secția ATI din Spitalul Witting din trei ateiști doi au spus că nu pot să lucreze pe COVID. Au venit cu certificate medicale, că au boli care nu le permit. A trebuit să apelăm la alți medici, la rezidenți”.

„Acum e un moment important pe care nu avem voie să-l pierdem: e examenul celor care au terminat rezidențiatul și intenționăm să găsim o soluție să-i angajăm pe toți cei care a luat examenul, să intre în acest dispozitiv de luptă, că am avea cadre suplimentare de care avem nevoie ca de aer. Repet, noi nu avem probleme cu echipamente. Există aceste echipamente,există peste capacitate, limita provine mai degrabă din capacitatea dea mobiliza suficient personal. Noi avem și acum secții ATI care nu lucrează la capacitate maximă pentru că nu au suficientpersonal”, mai spunea prim-ministrul Ludovic Orban.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`