Ludovic Orban: Începând de astăzi cresc pensiile. Punctul de pensie a crescut cu 14%, atât ne-am permis din resursele care există (VIDEO)

Publicat: 01 09. 2020, 11:52
Foto: gov.ro

Premierul Ludovic Orban a declarat, marți, că începând din această lună se vor plăti pensiile crescute cu 14%, ca urmare a majorării punctului de pensie. Este vorba despre o creștere în limitele permise de buget în contextul crizei provocate de epidemia de coronavirus, a subliniat premierul.

Ludovic Orban:Punctul de pensie a crescut cu 14%, atât ne-am permis din resursele care există

Rugat să comenteze faptul că reprezentanții Consiliului fiscal și-au exprimat opinia în ceea ce privește rectificarea bugetară, lăsând să se înțeleagă faptul că, anul viitor, punctul de pensie nu ar trebui să se majoreze cu 34% , cum prevede legea pensiilor, ci doar să se indexeze cu inflația, Ludovic Orban a precizat: ”Este o opinie. Începând de astăzi cresc pensiile. Guvernul a decis creșterea punctului de pensie și începând din luna septembrie se plătesc pensiile crescute. Punctul de pensie a crescut cu 14%, atât ne-am permis din resursele care există. Orice decizie ulterioară, o vom lua în funcție de evoluția economiei”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Astfel, de la 1 septembrie, valoarea punctului de pensie se majoarează de la 1.265 lei la 1.442 lei.

Concret, un pensionar cu o pensie medie la nivel naţional de 1.339 de lei va primi în plus 187 de lei, ajungând la circa 1.526 de lei.

Și pensia socială minimă garantată creşte de la 704 lei la 800 lei. De asemenea, cuantumul indemnizaţiei de însoţitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, care reprezintă 80% din valoarea unui punct de pensie, creşte şi el de la 1.012 lei la 1.154 de lei.

Orban:Dacă noi am fi avut bani și dacă am fi avut garanția că există resurse financiare să creștem pensiile cu 40%, credeți că n-am fi făcut-o?

Întrebat, duminică, în cadrul emisiunii „Dosar de politician”, dacă sunt bani pentru mărirea pensiilor și alocațiilor, cum spun cei de la PSD, premierul Ludovic Orban a răspuns: ”Dacă noi am fi avut bani și dacă am fi avut garanția că există resurse financiare să creștem pensiile cu 40%, credeți că n-am fi făcut-o? În momentul în care crești pensia, trebuie să te angajezi că o plătești pe termen lung. Legea pensiilor prevede o recalculare a pensiilor anul viitor, care presupune o nouă creștere de pensii. Sunt anumite limite. Se poate crea un deficit care nu poate fi susținut și se va întoarce împotriva noastră. La un moment dat, vom fi retrogradați de agențiile de rating.Retrogradarea înseamnă că vom găsi bani din ce în ce mai greu și din ce în ce mai scumpi, la dobânzi din ce în ce mai mari.De asemenea, scade interesul pentru investiții în România.Am crescut pensiile cu maximul posibil, făcând evaluări extrem de serioase, uitându-ne pe prognoze”.