Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că în Portul Constanța se află o cantitate importantă de azotat de amoniu, dar aceasta urmează să fie transportată către alte destinații. Șeful Guvernului a mai ținut să precizeze că regulile din jurul depozitelor unde sunt astfel de substanţe sunt respectate. Azotatul de amoniu a fost substanța care, ținută în condiții improprii, a declanșat uriașa explozie din Beirut soldată cu peste 200 de morți și peste 7.000 de răniți.
Vineri, premierul Ludovic Orban a declarat că în Portul Constanța este o cantitate mare de azotat de amoniu, dar aceasta urmează să plece spre alte destinații. Șeful Guvernul a mai precizat că regimul de securitate din jurul depozitelor cu astfel de substanțe este respectat. A mai spus, de asemenea, că a vorbit la Ministerul de Interne și la Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă pentru a fi sigur că toate măsurile sunt aplicate.
„În port există o cantitate mare de azotat de amoniu, dar e contractat şi urmează să fie transportat către destinaţii. În ceea ce priveşte regimul de securitate din jurul depozitelor unde se află astfel de substanţe, sunt reguli stricte care sunt prevăzute la nivel european. Din ce am aflat, aceste reguli sunt respectate.
Am vorbit la nivelul Ministerului de Interne şi la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă pentru a mă asigura că sunt luate toate măsurile prevăzute de regulile care sunt stabilite şi la nivel european, nu doar în România”, a declarat Ludovic Orban.
Nitratul sau azotatul de amoniu are formula chimică NH₄NO₃. Produs sub formă de pelete mici poroase, sau „prills”, este unul dintre cele mai utilizate îngrășăminte din lume. De asemenea, este componenta principală în multe tipuri de explozibili minieri, unde este amestecată cu ulei de combustibil și detonată de o sarcină explozivă.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Administrația Porturilor Maritime a anunțat, joi, că 25.952 de tone de azotat de amoniu sunt stocate în portul Constanța.
De la începutul anului până în prezent, s-au operat în portul Constanța 87.292 tone azotat de amoniu la navele maritime și fluviale, o cantitate normală și medie în raport cu cantitățile operate în ultimii 5 ani, a mai transmis Administrația.
De asemenea, aceasta a mai precizat că toți operatorii ce au operat acest tip de marfă îndeplinesc condițiile de siguranță impuse conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență.
Autoritatea Navală Română a transmis, pentru B1.RO, că nava maritimă Rhosus, care a transportat cele 2.750 de tone de nitrat de amoniu ce au explodat în Beirut, a trecut prin mai multe porturi din România, în perioada 2010 – 2013.
Rhosus a transportat, în general, fier vechi sau cereale, potrivit informațiilor deținute de Căpităniile din Port.
Nava, aflată sub pavilionul Republicii Moldova, a fost radiată forţat din Registrul de Stat din anul 2014, după ce a fost abandonată de proprietarul rus în portul din Beirut și nu a mai plătit taxa anuală pentru confirmarea vasului.