Ludovic Orban: În București, cursurile se vor desfășura online. Masca va deveni obligatorie peste tot. E prematur să discutăm despre intrarea Capitalei în carantină (VIDEO)

Publicat: 18 10. 2020, 18:16
Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Ludovic Orban a declarat, duminică seară, că este prematur să discutăm despre intrarea Bucureștiului în carantină. Totuși, dat fiind că rata infectărilor cu coronavirus a sărit pragul de 3 la mia de locuitori, vor fi introduse noi măsuri: masca de protecție va deveni obligatorie în absolut toate spațiile publice, indiferent că sunt aglomerate sau nu, restaurantele, cinematografele și sălile de spectacol se vor închide, iar cursurile se vor desășura online. Restricțiile vor intra în vigoare după adoptarea unei hotărâri a Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă.

Premierul Ludovic Orban anunță noi măsuri anti-coronavirus în București

„Intrarea în vigoare a măsurilor aferente depăşirii pragului de 3 la mie se face după ce CMSU va face constatarea depăşirii pragului şi implicit va anunţa măsurile.Printre acest măsuri este purtarea obligatorie a măștii în toate spațiile deschise, suspendarea cursurilor școlilor și organizarea cursurilor online, suspendarea activității teatrelor, cinematografelor, restaurantelor și cafenelelor la interior”, a declarat șeful Guvernului.

Orban a precizat apoi că Guvernul va aloca 75% pentru salariul unui părinte, ca să poată sta acasă cu copiii. A mai spus, totodată, că în București au fost distribuite tabletele pentru elevii care provind din familii vulnerabile.

Întrebat în legătură cu o posibilă intrare în carantină a Capitalei, Ludovic Orban a răspuns: „Este prematur să discutăm despre o astfel de decizie, cert este că 14 zile aceste măsuri vor fi în vigoare”.

Ludovic Orban a ținut să precizeze că Executivul se gândește și la alte măsuri anti-coronavirus: „Suntem în analiză pentru posibile alte măsuri. Deocamdată, prin Hotărârea de Guvern de prelungire a stării de alertă, am prevăzut aceste măsuri pentru a combate răspândirea coronavirusului”.

Ludovic Orban: În București, cursurile se vor desfășura online. Masca va deveni obligatorie peste tot. E prematur să discutăm despre intrarea Capitalei în carantină

Bucureștiul a depășit rata de infectare cu coronavirus de 3 la mia de locuitori

Explicațiile premierului Ludovic Orban vin în contextul în care, duminică, Bucureștiul a depășit pragul de trei infectări cu coronavirus la mia de locuitori, asta însemnând că trebuie introduse noi măsuri pentru a limita răspândirea SARS-CoV-2.

Autoritățile au decis că, în localitățile în care incidența cazurilor de COVID-19 depășește 3 la mia de locuitori în ultimele 14 zile, masca trebuie să devină obligatorie în absolut toate spațiile publice. De asemenea, restaurantele, cafenelele, sălile de spectacol și cinematografele trebuie să-și întrerupă activitatea. În plus, toate unitățile de învățământ trebuie să treacă în scenariul roșu, care presupune predare exclusiv online.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat că a convocat inspectorii școlari pentru a realiza planul de măsuri privind desfășurarea activităților didactice online în București.

Bilanțul epidemiei de coronavirus a ajuns, duminică, la 180.388 de infectări și 5.872 de decese. Cea mai mare incidență a cazurilor de COVID-19 se întregistrează în București, Vâlcea și Alba.