Ludovic Orban: În aproape nicio altă țară nu cresc veniturile în această perioadă. Noi majorăm alocațiile cu 20%, ajungând să se dubleze în iulie 2022, și pensiile cu minim 10% (VIDEO)

Publicat: 01 08. 2020, 15:23
Foto: Inqum Photos / George Călin

Premierul Ludovic Orban a făcut, sâmbătă, noi precizări cu privire la majorările de pensii și alocații din România, ocazie cu care a susținut că demersul vine în contrast cu trendul global, având în vedere că, „în toată Europa, în toată lumea, economiile au căderi masive provocate de epidemia de coronavirus și în aproape nicio altă țară nu se cresc veniturile”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ludovic Orban, despre creșterea alocațiilor

Prim-ministrul a explicat, sâmbătă, la capătul reuniunii în care Biroul Politic Național al PNL a validat candidaturile pentru alegerile locale, că alocațiile se majorează cu 20%, începând cu luna august. Ele vor crește eșalonat, în 1 ianuarie 2021, 1 iulie 2021 și 1 ianuarie 2022, pentru ca alocațiile să ajungă la dublare în 1 iulie 2022.

„Odată ce a fost adoptată OUG, începând cu luna august, se majorează alocațiile cu 20%. Noi am decis dublarea alocațiilor, dar nu dintr-o dată, ci în câțiva pași. Următoarele creșteri vor fi la 1 ianuarie 2021, la 1 iulie 2021, la 1 ianuarie 2022 și la 1 iulie 2022. La data de 1 iulie 2020, alocațiile vor fi dublate. În fiecare etapă de creștere va exista o creștere a alocațiilor. Prima creștere este pe luna august și vor fi plătite pe luna septembrie. Evident că dacă, în populismul lor, care nu are la bază niciun fundament economic și care arată lipsa de grijă și de responsabilitate față de binele României, dacă PSD-iștii o vor ține în continuare pe această monedă cu dublarea alocațiilor, sigur că o vom ataca la Curtea Constituțională. Pe un motiv foarte simplu, și anume acela că nu poți să generezi cheltuieli pentru care nu există resurse financiare”, a declarat prim-ministrul Ludovic Orban.

Ce a spus premierul despre majorarea pensiilor

El a vorbit și despre creșterea pensiilor. Deși a explicat că procentul de majorare va fi anunțat abia după finalizarea evaluărilor economice de rigoare, mărirea se va face cu un procent de cel puțin 10%.Premierul a adăugat că Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, „pe baza evaluărilor care au fost făcute, a precizat cam care sunt resursele. Noi vom finaliza raportul semestrial privind starea economică și bugetară a României. De asemenea, Comisia de Prognoză va finaliza prognoza evoluției economiei românești. De asemenea, vom analiza toate prognozele făcute de instituții internaționale de profil, iar pe baza acestor informații vom fundamenta decizia de creștere a pensiilor. Ce pot să garantez este că pensiile vor crește și că vor crește cu minim 10%. Ceea ce nu este puțin lucru. Vă repet, în toată Europa, în toată lumea, economiile au căderi masive provocate de epidemia de coronavirus și în aproape nicio altă țară nu se cresc veniturile, pensii, alocații. Cu toate acestea, Guvernul, pe care îl conduc, va face această majorare. Singurul mesaj pe care vreau să-l transmit, astfel încât să putem să și plătim pensiile crescute, în funcție de evoluțiile prognozate ale economiei românești, și că ne dorim să creștem în continuare pensiile, dar numai pe baza unei creșteri economice sănătoase”.