Ludovic Orban (Forța Dreptei): Trebuie să ne decuplăm de Bulgaria în procesul de aderare la Schengen / Votul trebuia amânat pentru luna martie, atunci aveam șanse (VIDEO)
Ludovic Orban, președintele partidului Forța Dreptei, a declarat joi, pentru B1 TV, că președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și miniștrii de Interne și de Externe, Lucian Bode și Bogdan Aurescu, „au greșit grav” în negocierile privind aderarea României la Schengen deoarece nu au cerut decuplarea de Bulgaria și nici amânarea votului din Consiliul JAI pentru luna martie, după alegerile din Austria.
Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Irina Petraru.
Ludovic Orban: Autoritățile române au greșit grav în negocierile privind aderarea la Schengen
„Autoritățile române au greșit grav la Consiliul JAI prin mai multe decizi care, cred eu, au defavorizat România.
În primul rând, nu ne-am decuplat de Bulgaria, deși știam foarte bine că Olanda va vota împotriva Bulgariei. Cum să sperăm să intrăm în Schengen dacă nu ne-am decuplat de Bulgaria? Președintele și Guvernul n-au făcut niciun demers.
Înainte de a demara procedura noi nu am avut o consultare pe toate nivelele, la nivel de șef de stat, Guvern, ministru de Externe, de Interne și la nivelul diplomației parlamentare cu toate statele UE, așa încât să avem garanția că avem succes.
Greșeala majoră e încăpățânarea președintelui, a Guvernul, a ministrului de Interne de a menține pe ordinea de zi votul de integrare, când noi știam 100% că Austria și Olanda vor vota împotriva noastră, că Olanda practic a votat contra noastră că e impotriva aderării Bulgariei. Noi n-am utilizat toate pârghiile pe care le aveam la dispoziție”, a declarat Ludovic Orban.
Ce trebuie să facă decidenții politici de acum ca România să intre în Schengen. Ce spune Orban
Acesta a insistat că atât timp cât Olanda se opune aderării Bulgariei la Schengen, noi trebuie să ne decuplăm de Bulgaria și „să luăm toate măsurile aferente pentru situația în care România e primită și Bulgaria nu, că înseamnă niște măsuri suplimentare de asigurare a interoperabilității frontierelor”.
De asemenea, România trebuie să folosească toate pârghiile și pentru a convinge Austria să-și schimbe punctul de vedere. Orban a ținut să precizeze că argumentul împotriva noastră invocat de austrieci e, de fapt, doar al principalului partid de guvernămnt de la Viena – partidul popular, iar opoziția e recentă, dată de un interes politic electoral al acestui partid, care are alegeri în ianuarie.
„Dacă autoritățile române ar fi avut înțelepciunea să obțină amânarea pentru Consiliul JAI din martie și mai ales dacă realizam decuplarea, cred că în martie aveam șase 100% să fim primiți în Schengen”, a mai spus liderul partidului Forța Dreptei.
Ludovic Orban a insistat că dreptul românilor la libera circulație în UE trebuie asigurat: „Trebuie regândită strategia, obiectivul integrării României în Schengen trebuie să fie prioritar. De altfel, eu repet: orice țară care aderă la UE cumva e obligată conform reglementărilor europene să adere la Schengen. Dreptul cetățenilor români, odată cu aderare la UE, de liberă circulație trebuie asigurat, e conferit de tratatele UE”.