Ludovic Orban: Există acordul de a crea o majoritate parlamentară de centru-dreapta. Nu a existat niciun fel de discuție despre repartizarea de portofolii

Ludovic Orban: Există acordul de a crea o majoritate parlamentară de centru-dreapta. Nu a existat niciun fel de discuție despre repartizarea de portofolii
Foto: Ludovic Orban / Facebook

Liderul PNL Ludovic Orban a declarat, joi, după discuțiile cu președintele Klaus Iohannis și liderii USR-PLUS și UDMR că s-a ajuns la un acord cu privire la crearea unei majorități parlamentare de centru-dreapta. Negocierile politice vor începe sâmbătă dimineață, a mai anunțat Orban, care aa precizat că deocamdată nu a existat o discuție referitoare la modul în care vor fi repartizate ministerele în viitorul Guvern.

Ludovic Orban:Am hotărât ca negocierile să demareze sâmbătă dimineață

”Va exista un acord care să arate existența unei majorități parlamentare. Am hotărât ca negocierile să demareze sâmbătă dimineață. Vom negocia pe mai multe paliere. Va fi o echipă care va negocia programul de guvernare, echipa politică care va negocia chestiunile politice, structura guvernului, pozițiile și care va valida programul de guvernare. De asemenea, o să existe o negociere și la nivelul Parlamentului, privitoare la comisii parlamentare, reprezentarea în birourile politice și o strategie comună de manifestare a acestei majorități parlamentare. Nu a existat niciun fel de discuție despre repartizarea de portofolii. Am discutat lucruri care țin cadrul general, de voința de a crea o majoritate de centru-dreapta și de calendarul negocierilor. Și în discuțiile cu președintele Klaus Iohannis, și apoi în discuțiile pe care le-am avut, ne dorim să finalizăm cât mai repede posibil aceste negocieri, astfel încât să se ajungă la învestirea guvernului. (…) Există acordul de a crea o majoritate parlamentară de centru-dreapta care să formeze guvernul”, a spus Ludovic Orban.

Întrebat ce înțelege printr-un ”guvern suplu”, în condițiile în care în ultimele zile s-a tot vorbit despre numărul de ministere care ar putea exista în noul cabinet, Ludovic Orban a precizat: ”Să nu înființăm ministere pentru portofolii, ci care să aibă un număr cât mai redus posibil de ministere, 16-17, maxim 18 ministere, astfel încât să existe cu adevărat ministere care să aibă competențe serioase”.

Orban:Există majoritate parlamentară certă, și în Senat, și în Camera Deputaților

În legătură cu informațiile apărute pe surse, conform cărora partidele din zona de centru-dreapta nu ar fi de acord ca PNL să dea și premierul și viitorul președinte al Camerei Deputaților, funcție care ar fi vizată de Ludovic Orban, acesta a precizat: ”Nu comentez chestiuni pe surse, chiar a fost o discuție cu partenerii noștri ca să avem o comunicare când luăm decizii, să comunicăm oficial. (…) Există majoritate parlamentară certă, și în Senat, și în Camera Deputaților, iar coaliția va deține ambele poziții, așa e normal. Președinția Senatului și a Camerei Deputaților sunt extrem de importante în procedurile parlamentare”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Președintele Klaus Iohannis cheamă partidele la consultări

Între timp, președintele Klaus Iohannis a convocat consultări cu partidele parlamentare. Discuțiile vor începe luni, 14 decembrie, la ora 11.00. Iată, mai jos, programul complet al consultărilor:

  • Ora 11:00 – Partidul Social Democrat (PSD);
  • Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
  • Ora 13:00 – Alianța USR-PLUS;
  • Ora 14:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
  • Ora 15:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
  • Ora 16:00 – Minorități naționale reprezentate în Parlament.
Urmăriți B1TV.ro și pe
`