Orban: 1,2 miliarde lei – Economia la buget după plafonarea salariilor demnitarilor
Ludovic Orban, premierul desemnat, a declarat că plafonarea indemnizației pentru demnitari a dus la economii de 1,2 miliarde de lei la buget.
Acesta a ținut să precizeze că indemnizațiile au fost plafonate nu doar pentru primari şi viceprimari, ci și pentru parlamentari, miniștri, președintele și premierul țării.
„S-a făcut o economie la buget de peste 1.200.000.000, pe estimările pe care le-am făcut. Care nu e o sumă de lepădat”, a declarat Ludovic Orban, citat de Agerpres.
Premierul desemnat a mai precizat că, pentru a exista cât mai mulți bani pentru investiții, e nevoie de reducerea cheltuielilor de tip „subvenţii, creşteri de salarii în sectorul public”. În plus, nu trebuie să mai fie alocați bani de la buget fără o fundamentare serioasă.
„Chiar şi acum, după ce am avut un deficit bugetar de 4,6% pe cash şi 4% pe ESA, în fiecare săptămână în Parlament – care a intrat în campanie electorală şi îşi imaginează că oamenii o să îi voteze numai dacă dau astfel de legi – apar noi legi, care generează cheltuieli suplimentare şi care reduc venitul. Ultima – asta cu scutirea de impozit pe veniturile jurnaliştilor”, a explicat președintele PNL.
Despre dublarea alocațiilor pentru copii, acesta a afirmat că nu există niciun fel de garanție că acestea chiar sunt folosite în interesul celor mici: „Am spus din capul locului: nu poţi să dublezi alocaţiile de două ori într-un an. În Germania, de exemplu, pentru că m-aţi întrebat de alocaţiile de copii, e o scutire de impozit în funcţie de numărul de copii, astfel încât să existe un stimulent fiscal pentru familia care are copii. Noi acum nu avem nicio garanţie că toţi banii care se duc din alocaţii vor fi folosiţi în interesul copiilor”.
Pe 16 ianuarie, Guvernul PNL, picat între timp prin moțiune de cenzură, a adoptat o Ordonanță de Urgență pentru amânarea, până la 1 august 2020, a termenului pentru dublarea alocațiilor. OUG a fost respinsă de Senat, dar votul final aparține Camerei Deputaților.
Președintele Klaus Iohannis a precizat că şi el şi guvernul doresc creşterea alocaţiilor pentru copii, dar „problema ţine de bugetul naţional”.
Acum mai bine de o lună și ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a avertizat că impactul bugetar al dublării alocațiilor ar fi unul uriaș, de 6 miliarde: „Asta înseamnă, doar din alocaţii, deficitul să se ducă la 4,13%, iar împreună cu reducerea de TVA să ne ducem spre 5% cu deficitul. Clasa politică se joacă cu focul astăzi în România şi nu-mi fac mie rău, nu fac rău PNL, ci fac rău românilor, pentru că ce s-a întâmplat azi în Parlamentul României este văzut de pieţele internaţionale, iar dacă se întâmplă ceva cu costul de finanţare al României este vina oamenilor iresponsabili care aruncă astăzi ţara în aer”.
Comisia Europeană a demarat vineri procedura de deficit excesiv în cazul României. Asta înseamnă că ţara noastră va fi monitorizată, pentru următorii patru ani, pentru că a încălcat în 2019 tratatul de aderare, având deficit bugetar de 4,6%, provocat de fosta guvernare, notează Comisia în Raport. Ţinta era de 3%.