Ludovic Orban, după consultările de la Palatul Victoria: Punctul de vedere al Forței Dreptei a fost acela de a organiza turul 1 al alegerilor prezidențiale simultan cu alegerile parlamentare, pe 1 sau pe 8 decembrie (VIDEO)

Publicat: 02 07. 2024, 11:20
Foto: Inquam Photos / George Călin

Punctul de vedere al Forței Dreptei a fost acela de a organiza turul 1 al alegerilor prezidențiale simultan cu alegerile parlamentare, pe 1 sau pe 8 decembrie, a declarat deputatul Ludovic Orban, președintele partidului, marți, după consultările de la Palatul Victoria.

Ludovic Orban (Forța Dreptei), despre data alegerilor prezidențiale

„Opțiunile, ținând cont de prevederile constituționale, sunt relativ limitate. Din cauza asta, punctul nostru de vedere a fost acela de a organiza turul 1 al alegerilor prezidențiale simultan cu alegerile parlamentare, fie pe data de 1 decembrie, fie pe data de 8 decembrie, urmând ca al doilea tur al alegerilor prezidențiale să fie organizat fie pe data de 15 decembrie, fie pe data de 22 decembrie”, a declarat Ludovic Orban.

„Respingem categoric una dintre soluțiile care se vehiculează, și anume acea soluție de a organiza simultan turul 2 al alegerilor prezidențiale cu alegerile parlamentare. Este neconstituțională, nedemocratică și nu va face altceva decât să avantajeze în mod injust partidele care vor da candidații de tur 2”, a adăugat fostul premier.

„Pentru că va fi, pe de o parte, o campanie polarizantă între cei doi candidați care au rămas în turul 2, care va crea avantaje incorente, nedemocratice și chiar la limita constituționalității pentru formațiunile politice care intră în turul 2, dezavantajând celelalte formațiuni politice care nu vor promova candidatul. De asemenea, neintrarea în turul 2 poate provoca pentru foarte multe formațiuni politice un dezavantaj major care să afecteze grav rezultatele obținute la alegerile parlamentare în cazul în care se organizează simultan cu turul 2”, a continuat el.