Direcțiile de sănătate publică reprezintă, la ora actuală, „principala santinelă împotriva epidemiei” de coronavirus, a declarat premierul Ludovic Orban, care a explicat că, din acest, motiv, este o prioritate să fie crescute efectivele acestor structuri. Prim-ministrul a explicat că este DSP-urile au nevoie de detașări, în condițiile în care personalul existent a acumulat un grad ridicat de oboseală în ultimele cinci luni.
„La ora actuală, prioritatea pentru noi, la nivelul DSP-urilor, este să creştem efectivele, să aducem resurse umane suplimentare, pentru că volumul de activitate este uriaş astăzi, pentru că toţi cei care lucrează de patru luni jumătate, cinci luni, au un anumit grad de oboseală şi este nevoie de noi resurse umane. Din fericire, până la urmă în lege ni s-a acceptat ca, dacă nu găsim prin voluntariat persoane, să putem să detaşăm. Mai mult decât atât, s-a şi aprobat posibilitatea unui venit suplimentar de 50% pentru persoanele detaşate”, a declarat premierul Ludovic Orban, joi, la Constanța.
Prim-ministrul a precizat că autoritățile caută„în reţeaua de medici şcolari, în toate reţelele posibile, medici, asistente, persoane care să desfăşoare activităţi la nivelul DSP-urilor, pentru că avem nevoie de creşterea activităţii DSP-urilor, care sunt santinela principală în momentul de faţă împotriva epidemiei”.
Mesajul premierului vine pe fondul unui nourecord negativîn România – 1.112 de persoane diagnosticate cu COVID-19 în 24 de ore. Astfel, bilanțul total al îmbolnăvirilor a urcat la 41.275, iar numărul deceselor înregistrate în rândul pacienților confirmați cu infecție cu coronavirus a urcat la 2.126. Tot la Constanța, Ludovic Orban a vorbit și despre importanța regulilor de siguranță sanitară.
„Riscul cel mai mare de transmitere a virusului este în spaţii închise. În aer liber există riscul numai dacă e contact la o distanţă mică, timp de 15 minute şi aruncarea cu lichide de contact. Impunerea portului măştii peste tot în aer liber e foarte dificilă, cu atât mai mult cu cât suntem vara. Ce ar fi fost dacă impuneam ca toţi cei care merg la plajă să stea cu masca, să intre în apă cu mască? Haideţi că sunt nişte limite. Purtatul măştii, în cazul în care ambele persoane poartă mască, probabilitatea de transmitere a virusului e aproape egală cu zero”, a afirmat demnitarul liberal.
El a adăugat că, „deocamdată, ne gândim la toate mijloacele posibile ca să limităm răspândirea virusului. Nu vrem să ajungem la noi restricţii, nu vrem să luăm nicio măsură care să afecteze viaţa oamenilor şi care să aibă efecte negative asupra economiei. Asta depinde de creşterea numărului de români care să respecte regulile de protecţie sanitară”.