Ludovic Orban: Din informațiile pe care le avem, au fost respectate măsurile și nu au fost cazuri în zona after school-urilor (VIDEO)

Publicat: 21 10. 2020, 10:04
Foto: gov.ro

Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a explicat care a fost motivul pentru care școlile din Capitală au intrat în scenariul roșu, dar after school-urile au rămas deschise. Premierul susține că analizele primite arată că „nu au fost cazuri” în zona after school-urilor, „ceea ce înseamnă că au respectat regulile”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Întrebat care ar fi motivele pentru care, în Capitală, școlile s-au închis și s-a trecut la învățământ online, dar after school-urile au rămas deschise, premierul Ludovic Orban a răspuns: „Știți foarte bine că am tratat after school-urile și creșele în mod distinct și din cauza faptului că ele, practic, nu sunt în zona de coordonare a Ministerului Educației. Creșele țin de autorități locale, iar after school-urile oarecum la fel. În ceea ce privește after school-urile – știți că am permis funcționarea tipurilor de after school încă din perioada vacanței școlare. Din informațiile pe care le avem, au fost respectate măsurile și nu au fost cazuri în zona after school-urilor. Nu au fost cazuri, cel puțin pe analizele pe care le-am primit, nu au fost cazuri, ceea ce înseamnă că au respectat regulile. Sunt mulți părinți care efectiv sunt ajutați de aceste after school-uri, ca să poată să își desfășoare activitatea profesională. Atât timp cât ele nu au generat infecții suplimentare, nu am considerat că este necesar. Ele nici nu au fost incluse în Hotărârea de Guvern și în Ordinul comun al ministrului Educației și al ministrului Sănătății”.

Școlile din Capitală au intrat în scenariul roșu

Incidența cumulată a cazurilor a depășit pragul de 3 la mia de locuitor în Capitală, astfel că din această săptămână au intrat în vigoare mai multe restricții, iar printre acestea se numără închiderea școlilor și trecerea la învățământ în sistem online. În schimb, pentru studenți, acest nivel al ratei de infectare nu presupune automat desfășurarea cursurilor în sistem online, decizia aparținând Senatului universitar.

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi este incredibil, la nivelul municipiului Bucureşti, mă refer aici la situaţia creată la nivelul Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă. (…) Împreună cu Inspectoratul Școlar al Muncipiului București am realizat un plan de măsuri pentru trecerea în sistem online. În toată această perioadă, de la data de 13 octombrie și până ieri (duminică – n.r.) când DSP București a anunțat depășirea acestei rate, am fost într-o comunicare directă cu Inspectoratul Școlar, am discutat și cu domnul prefect, i-am comunicat care sunt prevederile legale în vigoare și mă așteptam ca astăzi să ia o decizie clară. A existat o Hotărâre a Comitetului pe care înțeleg că domnul prefect a revocat-o între timp, și anume o hotărâre care prevedea că se vor închide creșele și unitățile de învățământ preuniversitar și universitățile.Am atras atenția Inspectoratului Școlar al Municipiului București că în cuprinsul acestei hotărâri există niște erori. Creșele și after-school-urile rămân deschise. Vor fi suspendate activitățile didactice în unitățile de învățământ preuniversitar. Pentru universități, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, Senatul universițăii decide cu privire la suspendarea cursurilor, nu Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență”, a declarat Monica Anisie, ministrul Educației, la Realitatea Plus.