Ludovic Orban, despre problemele cu care Alianța Dreapta Unită s-a confruntat în această campanie electorală: Mi s-a întâmplat în locailități din România să fac campanie din casă în casă și să am mașini de urmărire trimise de primari (VIDEO)

Publicat: 07 06. 2024, 22:15
Actualizat: 07 06. 2024, 22:25
Foto: Ludovic Orban / Facebook

Președintele Forța Dreptei, Ludovic Orban, lider al Alianței Dreapta Unită, a fost prezent, vineri, în emisiunea Actualitatea, moderată de Tudor Mușat, pe B1 TV, unde a vorbit despre problemele cu care Alianța Dreapta Unită s-a confruntat în această campanie electorală.

„Mi s-a întâmplat în județe din România, în localități, să fac campanie din casă în casă și să am mașini de urmărire trimise de primari”

„Gândiți-vă în ce situație ne-au pus pe noi. Alianța Dreapta Unită a fost o alianță electorală pentru europarlamentare, care a fost decisă la sfârșitul anului 2023 – începutul anului 2024. Noi am aflat cu 3 luni de zile înainte de data alegerilor că vor fi și localele. 3 formațiuni politice care au trebuit să armonizeze în 3200 de localități, în 41 de județe, în care ne-au creat niște probleme, unde să mai faci sondaj de opinie, ca să verifici care candidat e mai bun.

A fost miraculos că noi am reușit cât de cât să ne înțelegem, să prezentăm cât de cât liste, acolo unde am putut să ne prezentăm. După aia, relegalizarea traseismului, practic, aproape toți primarii sunt la PSD și la PNL. Gândiți-vă că ei folosesc toată armata pe care o au, adică funcționari angajați pe ușa din dos, cu scheme umflate, consilieri locali, toți oamenii pe care îi au în deconcentrate pun presiuni prin toate pârghiile posibile și imposibile. Au transformat instituțiile statului în arme politice ale partidelor de guvernământ. Merg pe intimidare, pe represiune, nu poți să faci campanie. Mi s-a întâmplat în județe din România, în localități, să fac campanie din casă în casă și să am mașini de urmărire trimise de primari, ca să vadă cu ce oameni vorbim, ca după aia să vină peste ei, să-i amenințe pe oamenii respectivi, că au discutat cu noi sau să le facă diferite oferte, ca nu cumva noi să putem să ne exprimăm. Au fost localități în care nu s-a putut face campanie. Asta este România reală. România de la București este România de la București.

Aici, într-adevăr, poți să respiri cât de cât o democrație, dar, la țară, în orașele mici nu este democrație, foarte mulți primari, foarte mulți șefi de deconcentrate, foarte mulți polițiști, foarte mulți directori de școli sunt numiți politic și execută ordine politice și, în loc să servească interesul cetățeanului atacă drepturile și libertățile individuale punându-le sub semnul întrebării, în privința oricărui om despre care există suspiciunea că ar putea să voteze împotriva primarului în funcție. Este ceva ce nu vă puteți imagina. Ca să nu mai spun operațiunea sistematică de intimidare, adică morcovul și bâta”, a spus Ludovic Orban.

„România reală este o Românie în care democrația e pusă sub semnul întrebării”

„Dacă candidezi din partea Forța Dreptei, vezi că soția ta lucrează la școală, băiatul vezi că nu știu pe unde e angajat, s-ar putea să rămână fără loc de muncă. E și partea cealaltă cu oferte, care pur și simplu au fost luați candidați, inclusiv cu o ofertă de natură financiară.

Deci România reală nu este deloc așa cum apare la televizor. România reală este o Românie în care democrația e pusă sub semnul întrebării, în care drepturile și libertățile individuale sunt condiționate de o opțiune politică. În condițiile astea ne luptăm noi, Alianța Dreapta Unită, iar această comasare a fost făcută special împotriva Alianței Dreapta Unită, tocmai pentru a nu permite Alianței Dreapta Unită să-și atingă potențialul politic pe care îl avea, dacă ar fi fost numai alegeri europarlamentare. Vă repet, ei au aproape 2900 de primari în funcție. Ei aduc voturi 600.000-700.000 de voturi în plus față de voturile pe care ei le-au politic, le aduc prin intermediul mașinăriilor infernale pe care le au în localitățile respective. În ciuda acestor condiții, noi ne-am luptat, am făcut campanie, am avut mii și mii de voluntari, pe care îi apreciez, pe care vreau să îi laud pentru că au fost, practic, implicați în campanie, deși au avut parte de amenințări. Au avut parte de tot felul de șicane, de tot felul de controale, pe care le-au avut din partea instituțiilor statului”, a mai explicat președintele Forța Dreptei.