Ludovic Orban, despre referendumul lui Nicușor Dan: “Nu cred că va exista vreo formațiune politică care va avea curajul să se opună, dar o să încerce să tergiverseze referendumul și să amâne organizarea lui”

Publicat: 17 10. 2024, 17:44
Actualizat: 17 10. 2024, 17:47
Sursa Foto: Captura Video

Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei și candidat la alegerile prezidențiale, a fost întrebat în emisiunea Politica Zilei, moderată de Ioana Constantin, pe B1 TV, dacă se poate sau nu organiza referendumul propus de Nicușor Dan, după declarația președintelui AEP, Toni Greblă, care a spus că nu se poate face.

„Există o lege a referendumului, care spune foarte clar cum se organizează”

Orban a precizat că se poate organiza acest referendum propus de Primarul General al Capitalei și că există o lege care spune foarte clar cum se organizează un referendum local.

“Sigur că se poate. Există o lege a referendumului, care spune foarte clar cum se organizează un referendum local.

Există această posibilitate legală, dacă se îndeplinesc procedurile legale, referendumul se convoacă.

Iar referendumul este forma desăvârșită a democrației, în care cetățenii vin și hotărăsc ei exact cum se întâmplă lucrurile. Ca atare, orice tentativă de a găsi niște pretexte procedurale, pentru a nu organiza referendumul, este un atac împotriva democrației, este un atac împotriva dreptului de vot al bucureștenilor”.

„Sunt convins că în Consiliul General, care se va desfășura, va trece”

Ludovic Orban a criticat declarația lui Toni Greblă, care a spus că nu se poate organiza acest referendum local, deoarece legea nu prevede o asemenea posibilitate.

“Creierul lor este altul. E ‘altă întrebare’, Ciordache, care e pitit acolo la Consiliul legislativ, dar continuă să fie așa un fel de guru în materie de pretexte juridice pentru a împiedica realizarea democrației. Tot ce susțin ei este o aberație.

Este o Ordonanță de Urgență care a fost emisă de Guvernul Cioloș pentru a favoriza realizarea a două referendumuri locale.

A fost atacată de Avocatul Poporului ordonanța respectivă și e adevărat că anumite articole din ordonanță au fost declarate neconstituționale, dar nicidecum nu s-a spus în decizia Curții Constituționale că nu poți să organizezi referendum local în aceeași zi cu alte tipuri de alegeri, parlamentare sau prezidențiale”.

“(…) Sunt convins că în Consiliul General, care se va desfășura, va trece pentru că nu cred că va exista vreo formațiune politică care va avea curajul să se opună, dar o să încerce să tergiverseze referendumul și să amâne organizarea lui.”, a mai adăugat Orban.