Premierul Ludovic Orban a oferi o serie de declarații jurnaliștilor, în cursul zilei de joi. Președintele PNL a discutat despre numărul alarmant al cazurilor de COVID-19, dar și despre măsurile ce se impun pe plan local.
În cursul zilei de miercuri, 30 septembrie, România a înregistrat un nou record la bilanțul zilnic de cazuri de COVID-19. În acest context, premierul a explicat cum se vor determina zonele și regiunile în care vor fi luate măsuri suplimentare:
Premierul a explicat faptul că în București nu a fost dpășită rata de infectare de 1,5%. În ceea ce privește măsurile din plan local, Ludovic Orban le-a spus jurnaliștilor că a discutat cu prefecții, iar eventuale restricții vor fi luate în funcție de localități și rata de infectare.
„Nu am trecut de o rată de 1,5, pentru că nu ne raportăm la datele INS de acum câțiva ani, ci ne raportăm la datele care sunt la evidența populației, 2.200.000. Suntem sub 1,5% și în realitate ca să vă spun drept populația Bucureștiului este mai mare de două milioane. Le-am solicitat prefecților și președinților și comitetelor județene pentru situații de urgență să aplice reglementarea cu strictețe, dar să o aplice pe localități, evident, în analiză, scotând focarele. Acolo unde sunt focare, în spitale, în cămine pentru persoane în vârstă sau dizabilități, nu se iau în calculul răspândirii în comunitate și practic se scot din procentul de 3% pentru care se iau măsurile”, a precizat Ludovic Orban.
Ludovic Orban a fost întrebat de către jurnaliști în ce condiții s-ar putea reînchide restaurantele din România, având în vedere numărul ridicat de cazuri de COVID-19. Acesta a precizat că în regiunile în care numărul infectărilor depășește rata de 1,5%, activitatea acestora ar putea fi suspendată pentru o perioadă de timp, până la depășirea crizei sanitare.
„În acele localități în care va fi depășit procentul de 1,5% se va lua decizia ca o perioadă, până când scade procentul să se restricționeze activitatea”, a explicat el.
Întrebat cum vor rezolva situația numărului de locuri din secțiile ATI, din Capitală și din țară, Ludovic Orban a explicat:
„Am discutat cu domnul ministrul Tătaru să creștem capacitatea. Avem o posibilitate de creștere la Matei Balș, avem posibilitatea de a transforma iar un spital covid, un spital cum este Spitalul care a funcționat ca spital covid și nu am înțeles de ce a fost scos din dispozitiv, cum e Spitalul Colentina, nu înțeleg de ce nu este pusă în funcțiunea secția ATI de la Spitalul Witting.”
Referitor la lipsa de personal din unitatea medicală în cazuă, premierul a afirmat că în lipsa de personal, Ministerul poate face detașări.
„Se pot detașa, aceasta este o problemă ce poate fi rezolvată de Ministerul Sănătății împreună cu secretarul de stat Raed Arafat. Trebuie să fie identificați medici și asistente, dar trebuie să fie puse în funcțiune toate aparatele, pentru că acolo e o investiție majoră”, a declarat premierul.
Todoată, premierul a reamintit și de TIR-urile ATI, care pot fi disponibilizate la cerere, iar pacienții în nevoie pot fi transportați, dacă este necesar, către alte unități medicale din alte județe, unde există spații disponibile.
„Avem și TIR-uri pe care oricând putem să le disponibilizăm. Numărul de locuri pe care îl avem în momentul de față este aproape dublu față de numărul persoanelor care sunt internate în secțiile ATI. Sigur că numărul de cazuri nu ține cont de distribuția geografică a numărului de locuri la ATI. Din acest motiv, CNCI este pregătit în orice moment în care există un spital care are nevoie de tratament în secția de ATI și nu se găsește loc în localitatea sau în județul respectiv să transforme pacientul într-o secție ATI dintr-un alt județ, așa cum s-a mai și întâmplat”, a precizat Orban.
Prezent laConferinţa Naţională a Industriei Ospitalităţii, șeful Guvernului a făcut apel la respectarea normelor sanitare, cu strictețe de către proprietarii de hoteluri și restaurante:
„Vreau să vă rog pe de altă parte să căutaţi să impuneţi în restaurante, hoteluri, respectarea regulilor, pentru că e evident că avem de-a face cu o creştere a numărului de cazuri care este determinată de creşterea interacţiunilor sociale, ca urmare a multor activităţi care au fost reluate, începând cu 1 septembrie. Asta e solicitarea mea către dvs. să fiţi alături de noi şi să încercaţi să asiguraţi respectarea regulilor în locaţiile pe care le aveţi în administrare. În rest, aşteptăm cu drag un vaccin, noi încercăm să dăm semnale de încredere, pentru că realitatea este că la hotel dacă se respectă regulile, probabilitatea este foarte mică de îmbolnăvire. Şi în restaurante, cu condiţia respectării regulilor”, a precizat el.