Ludovic Orban, despre data alegerilor legislative: Conform prevederilor constituţionale, 6 decembrie

Ludovic Orban, despre data alegerilor legislative: Conform prevederilor constituţionale, 6 decembrie
Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi,că singura dată la care ar putea fi organizate alegerile parlamentare în acest aneste 6 decembrie.PSD, ALDE şi UDMR au depus un proiect de lege privind data alegerilor parlamentare, care ar trebui organizate în intervalul 6 decembrie – 15 martie 2021.

Ludovic Orban: Alegerile parlamentare, pe 6 decembrie

„În urma deciziei Curţii Constituţionale, care este destul de ciudată, reiese cumva că poate şi Parlamentul, şi Guvernul să stabilească data alegerilor, dar că cel care decide cine stabileşte data alegerilor este Parlamentul. Dacă aşa a decis Curtea Constituţională, (…) mai mult ca sigur că Parlamentul va vrea să decidă el data alegerilor şi pentru alegerile parlamentare. Eu le spun doar atât: alegerile parlamentare trebuie să fie, conform prevederilor constituţionale, pe 6 decembrie. Este data care se încadrează din toate punctele de vedere cu prevederile constituţionale şi cu necesităţile legate de finalizarea mandatului actualului Parlament”, a afirmat Orban.

Potrivit expunerii de motive a unui proiect depus marţi la Senat de Marcel Ciolacu (PSD), Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) şi Cseke Attila (UDMR) data limită pentru organizarea urmatoarelor alegeri parlamentare este data de 15 martie 2021, dar nu mai devreme de 6 decembrie 2020, notează ZF.

Alegerile locale vor avea loc pe 27 septembrie

Data alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale (primari, consilii locale, consilii județene) este stabilită pe 27 septembrie, potrivit legii promulgate.

Data desfăşurării alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte în ziua deduminică, 27 septembrie 2020, pentru:

  1. consiliile locale ale comunelor, ale oraşelor, ale municipiilor şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, precum şi pentru primari;

  2. Consiliul General al Municipiului Bucureşti, precum şi pentru primarul general al municipiului Bucureşti;

  3. consiliile judeţene, precum și pentru președinții consiliilorjudețene,stabilește legea la articolul 1.

Ludovic Orban: La acest număr de cazuri noi de Covid-19, nu se pune problema să amânăm alegerile locale

Este prematur să vorbim despre o posibilă amânare a alegerilor locale din 27 septembrie a declarat, joi,Ludovic Orban, în contextul celei mai mari raportări de noi cazuri de Covid-19 de la începutul pandemiei și până acum.

„E prematur să discutăm despre o posibilă amânare a alegerilor. Vom face o evaluare epidemiologică a fiecărei activităţi în campania electorală. Se poate face campanie în spaţii deschise, pe media, online. Se pot organiza secţiile de votare şi procesul de votare, astfel încât să nu existe riscurile răspândirii virusului.Deocamdată, la acest număr de cazuri noi, nu se pune problema să amânăm alegerile locale”, a afirmatLudovic Orbanjoi la Constanţa, potrivit News.ro.

Declarațiile premierului vin în contextul în care România a mai bifat astăzi un record negativ în privința noilor cazuri de Covid-19.

Mai exact, bilanțul epidemiei de coronavirus în România a ajuns, joi, la 41.275 de infectări și 2.126 decese. Asta după ce încă1.112 de persoaneau fost depistate pozitiv în ultimele 24 de ore, iar 25 pacienți COVID-19 au murit.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`