Ludovic Orban: Deficitul bugetar va ajunge la 8,5 – 8,6%, dar va fi „dintre cele mai mici la nivel european” (VIDEO)

Ludovic Orban: Deficitul bugetar va ajunge la 8,5 - 8,6%, dar va fi „dintre cele mai mici la nivel european” (VIDEO)

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că deficitul bugetar se va duce spre 8,5 – 8,6% după rectificarea bugetară, ce va fi aprobată de Guvern, prin Ordonanță de Urgență, în cursul acestei zile. Orban a precizat, însă, că deficitul țării noastre va fi „dintre cele mai mici la nivel european”.

Ludovic Orban: „Vom avea un deficit bugetar dintre cele mai mici la nivel european”

„Evident că va crește deficitul bugetar, probabil va fi undeva la 8,5-8,6%. Dați-mi voie, în schimb, să vă recomand să urmăriți evoluția deficitelor în toate țările europene și să vedeți că vom avea un deficit bugetar dintre cele mai mici la nivel european.

Sigur că alte țări sunt în alte situații. Germania cred că n-a mai avut deficit de 10 ani și-și permite un deficit mai mare.

România a avut deficite succesive, a trebuit să se împrumute, cei de dinainte (guvernările PSD) s-au împrumutat mai scump din acuza lipsei de credibilitate și sustenabilitatea unui deficit bugetar mai mare e extrem de dificilă”, a declarat Ludovic Orban.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Florin Cîțu: Deficitul, generat de criza COVID-19 și cheltuielile suplimentare la buget

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a prezentat rectificarea bugetară, joi, și a anunțat că deficitul bugetar este estimat să crească la 8,6% din PIB, o majorare care vine „din efectul crizei” și din „cheltuielile suplimentare la buget legate direct” de perioada dificilă prin care trece economia.

„Deficitul bugetar este estimat să crească de la 6,7% din PIB, la 8,6% din PIB. O majorare de cinci puncte procentuale față de deficitul aprobat inițial, de 3,6% din PIB. Acum să ne uităm – am mai vorbit despre această influență asupra deficitului bugetar – de unde vine această creștere. Avem o scădere, bineînțeles, a veniturilor în buget față de estimat de aproape 31 miliarde de lei. Asta înseamnă trei puncte procentuale.

Deci din cele cinci puncte procentuale, care se adaugă la deficit față de estimarea inițială, trei puncte procentuale vin doar din efectul crizei, din faptul că economia trece printr-o perioadă dificilă, trece printr-o perioadă de criză și, bineînțeles, este normal ca veniturile de la buget să scadă. În același timp, cheltuielile suplimentare la buget datorate, legate direct de criză sunt în jur de două puncte procentuale”, a explicat, joi, Florin Cîțu.

Limita de deficit bugetar de 3%, suspendată la nivelul UE, în contextul crizei economice generată de epidemia de coronavirus

În luna martie, la nivelul Uniunii Europene a fost suspendat Pactul de Stabilitate și Creștere, care prevede regula deficitului bugetar de cel mult 3%. Măsura este menită să permită statelor membre să pompeze bani în economii, pentru a depăși șocul creat de pandemia de coronavirus.

„Coronavirusul are un impact dramatic asupra economiei noastre, majoritatea sectoarelor sunt afectate. (…) Regulile de ajutorare a statelor sunt cele mai flexibile (n.r. – reguli impuse) vreodată. Acest lucru înseamnă că guvernele naționale vor putea pompa în economie oricât au nevoie. Relaxăm regulile bugetare, astfel încât să le permitem acest lucru”, declara președinta Comisie Europene, Ursula von der Leyen, la acea vreme.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`