Ludovic Orban a ieșit miercuri, cu critici dure la adresa lui Klaus Iohannis, după respingerea Cabinetului Cioloș, în Parlament.
Fostul președinte al PNL și al Camerei Deputaților l-a acuzat pe Klaus Iohannis că a provocat criza politică doar pentru a câștiga un război politic, respectiv pentru a susține echipa lui Cîțu. De asemenea, Orban a dezvoalat intenția lui Klaus Iohannis, de a controla justiția din România.
În cadrul discursului său, pe lângă atacurile la adresa oficialului de la Cotroceni, Orban i-a cerut și demisia lui Florin Cîțu.
În ultimele săptămâni au apărut din ce în ce mai multe discuții în spațiul public despre suspendarea și demiterea președintelui Iohannis. Partidul AUR a fost cel mai vocal pe această temă, invocată inclusiv miercuri, 20 octombrie, în Parlament, la votul pentru Cabinetul Cioloș.
Potrivit Constituției, suspendarea președintelui României se poate face în următoarele condiții:
(1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.
(2) Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.
(3) Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.