Ludovic Orban cere monitorizarea achizițiilor făcute de spitale: Nu putem accepta să se cumpere de la firme de casă, iar stocurile noastre să stea degeaba / Despre demiterea lui Cercel: Cam târziu (VIDEO)

Ludovic Orban cere monitorizarea achizițiilor făcute de spitale: Nu putem accepta să se cumpere de la firme de casă, iar stocurile noastre să stea degeaba / Despre demiterea lui Cercel: Cam târziu (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Ludovic Orban a salutat decizia ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, de a-l demite pe profesorul Adrian Streinu Cercel de la șefia Comisiei științifice speciale anti-COVID din cadrul ministerului. Pe de altă parte, a remarcat faptul că hotărârea a venit cam târziu. Prim-ministrul a mai susținut, la debutul ședinței de guvern de joi, că Ministerul Sănătății ar trebui să verifice și achizițiile de materiale sanitare făcute de spitalele din țară. Nu de alta, dar nu ar fi normal ca stocurile de materiale de calitate, achiziționate prin sistem centralizat, să zacă neatinse, iar unitățile spitalicești să cumpere echipamente de la „firme de casă”. Orban a mai ținut să precizeze că nu este de acord ca Mircea Macovei să revină în funcția de director medical al Spitalului Județean din Suceava. Macovei este acuzat că, pe vremea când ocupa această funcție, a chemat medicii la spital, indiferent dacă erau infectați cu coronavirus sau nu. Acesta este, de fapt, unul din motivele pentru care unitatea spitalicească a devenit un adevărat focar de infecție cu COVID-19, conducerea sa fiind ulterior preluată de medici militari.

Ludovic Orban: Salut decizia cu demiterea lui Cercel. Pe de altă parte, a durat cam mult

La debutul ședinței de guvern de joi, prim-ministrul Ludovic Orban a ținut să salute decizia ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, de a-l demite pe Adrian Streinu Cercel de la șefia Comisiei științifice speciale anti-COVID din cadrul ministerului.

„Salut decizia cu demiterea lui Cercel. Pe de altă parte, a durat cam mult. Putem să ne mișcăm un pic mai repede, mai ales după grozăviile… Nu, că altfel ne…”, i-a transmis Ludovic Orban lui Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și care a venit în locul ministrului Tătaru la ședință.

Decizia ministrului Sănătății vine după ce profesorul Adrian Streinu Cercel a propus, printre altele, izolarea de familii a bătrânilor, ca măsură anti-coronavirus. El va fi înlocuit la șefia Comisiei științifice speciale anti-COVID de Adriana Pistol, director la Institutul Național de Sănătate Publică.

Ludovic Orban: Nu pot să accept revenirea lui Mircea Macovei în poziția de director medical la Suceava

Totodată, Ludovic Orban i-a transmis lui Andrei Baciu că nu poate accepta revenirea lui Mircea Macovei în funcția de directorul medical al Spitalului de Urgență din Suceava.

Mircea Macovei ar urma să revină în conducerea Spitalului Județean, după ce a fost retestat pentru coronavirus, iar rezultatul a ieșit negativ. El a fost în centrul unui imens scandal, după ce angajați ai unității medicale au susținut că acesta i-a obligat să vină la muncă, indiferent dacă erau depistați cu COVID-19 sau nu. Astfel, sute de cadre medicale au fost infectate, iar cazul a devenit obiectul unui dosar penal. Chiar ministrul Tătaru a vorbit despre erori de management produse acolo. La rândul său, secretarul de stat Horațiu Moldovan a catalogat situația drept un „accident epidemiologic sever”. Acum, Spitalul Județean Suceava are conducere formată din medici militari.

„Vă transmit foarte clar: nu pot să accept să revină în poziția de director medical la Suceava doctorul Macovei. Aveți, în baza decretului privind instituirea stării de urgență, competență de a lua decizii în privința managementului oricărui spital. Ca atare, o spun limpede: nu se poate întoarce domnul Macovei în poziția respectivă!, a insistat premierul.

Baciu a răspuns că îi va transmite ministrului Nelu Tătaru aceste mesaje.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Premierul Ludovic Orban a cerut monitorizarea achizițiilor făcute de spitale

Premierul a mai solicitat ca achizițiile de echipamente medicale făcute de spitale să fie verificate, prin Direcțiile de Sănătate Publică. Orban a spus că în acest moment sunt stocuri achiziținate prin sistem centralizat care stau degeaba, pentru că nu sunt preluate de unitățile medicale. Asta deși, până acum, acestea se plângeau că n-au echipamente.

„De asemenea, vreau să vă atrag atenția asupra unei chestiuni. Urmăriți prin Direcțiile de Sănătate Publică, monitorizați achizițiile făcute de spitale. Am avut trei săptămâni un val de declarații că n-au materiale, echipamente… La ora actuală s-au achiziționat stocuri mari, dar suntem în situația în care aceste stocuri stau degeaba pentru că spitalele, mai ales spitalele din subordonare către autoritățile locale nu achiziționează aceste materiale. Deci trebuie să reluăm un ciclu normal și firesc. Toate materialele achiziționate de noi în sistem centralizat sunt conforme, de calitate.

Nu putem accepta să se facă achiziții, de la firme de casă, de materiale neconforme, în timp ce stocurile noastre sunt la dispoziția spitalelor și avem materiale de calitate care chiar garantează protecția. Ministerul ar trebui să intervină foarte hotărât în relația cu spitalele”, a explicat Ludovic Orban.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie