Premierul Ludovic Orban a afirmat, joi, în contextul unui nou record negativ de cazuri de Covid-19, că cel mai mare risc de transmitere a virusului apare în spaţii închise. Șeful Guvernului a mai precizat că ar dificilă impunerea purtării măştii peste tot în aer liber, în special în perioada verii, dând ca exemplu expunerea la plajă.
„Riscul cel mai mare de transmitere a virusului este în spaţii închise. În aer liber există riscul numai dacă e contact la o distanţă mică, timp de 15 minute şi aruncarea cu lichide de contact. Impunerea portului măştii peste tot în aer liber e foarte dificilă, cu atât mai mult cu cât suntem vara. Ce ar fi fost dacă impuneam ca toţi cei care merg la plajă să stea cu masca, să intre în apă cu mască? Haideţi că sunt nişte limite. Purtatul măştii, în cazul în care ambele persoane poartă mască, probabilitatea de transmitere a virusului e aproape egală cu zero”, a declarat Ludovic Orban joi la Constanţa.
Totodată, rpemierul Orbana reiterat faptul că nu dorește să se ajungă la restricții sau măsuri care să afecteze viața oamenilor și cere prudență și respectarea regulilor de protecție.
„Deocamdată, ne gândim la toate mijloacele posibile ca să limităm răspândirea virusului. Nu vrem să ajungem la noi restricţii, nu vrem să luăm nicio măsură care să afecteze viaţa oamenilor şi care să aibă efecte negative asupra economiei. Asta depinde de creşterea numărului de români care să respecte regulile de protecţie sanitară”, a conchis Orban.
Declarațiile premierului vin în contextul în care România a mai bifat astăzi un record negativ în privința noilor cazuri de Covid-19.
Mai exact, bilanțul epidemiei de coronavirus în România a ajuns, joi, la 41.275 de infectări și 2.126 decese. Asta după ce încă 1.112 de persoane au fost depistate pozitiv în ultimele 24 de ore, iar 25 pacienți COVID-19 au murit.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 393 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
La Terapie Intensivă se află în acest moment 285 oameni infectați cu SARS-CoV-2. În carantină la domiciliu sunt 1.334 de oameni, în izolare la domiciliu 250, iar în izolare instituționalizată 816.
Un număr de 24.862 de pacienți au fost declarați vindecați și 2.787 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.
De la izbucnirea crizei, la nivel național au fost prelucrate 1.030.692 de teste.
În Diaspora, 5.262 români au fost contaminați, iar 122 dintre ei au decedat.
Totodată, medicul Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, a declarat pentru B1.RO, că lipsa personalului de specialitate din secțiile ATI a fost resimțită înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus iar acum situația devine și mai gravă, având în vedere că în țara noastră există cinci anesteziști reanimatori la suta de mii de locuitori.
“Situația este din păcate destul de încurcată la nivelul țării. În general lipsesc colegi de-ai noștri. Avem o medie de cinci anesteziști reanimatori la suta de mii de locuitori, în condițiile în care în Polonia, Ungaria sunt 7-9, iar în țările dezvoltate între 15 și 20 de medici ATI de specialitate la suta de mii de locuitori. Sigur că această criză venită cu ocazia pandemiei devine și mai acută. Vom încerca să ajutăm, atâta cât putem. Apelul nostru de ieri către toți colegii noștri să se ofere voluntar să fie detașați dovedește implicarea noastră. Încă de la începutul pandemiei am pus la dispoziția Ministerului Sănătății și a Ministerului de Interne un soft prin intermediul căruia sunt raportate toate cazurile de pacienți din terapie intensivă cu toate datele medicale importante. Ne-am preocupat în toate centrele universitare mari ca toți rezidenții să fie reinstruiți pentru a putea face față acestei provocări atunci când este nevoie în alte locuri decât în spitalele în care își desfășoara activitatea. E datoria noastră să ajutăm și vom continua atâta timp cât va fi pandemia să încercăm să suplinim lipsa de personal”, a precizat medicul Șerban Bubenek.